OPTIMIZACIJA

IKEA HRVATSKA OTPUSTILA 10 POSTO ZAPOSLENIH! 'Nismo dali otkaze, nego su istekli ugovori na određeno vrijeme'

Vijest da nakon pet mjeseci iz Ikee odlazi 30 radnika izazvala je veliko zanimanje
Zagreb, 210814.IKEA.Jutros u 9:20 sati predsjednik Josipovic, te predstavnici Vlade i IKEA-e svecano su otvorili prvu Ikeu u Hrvatskoj. Samo dva sata nakon otvorenja parkiraliste je bilo puno osobnim vozilima i gradjani su poceli izlaziti s prvim kupljenim proizvodima.Na fotografiji: gradjani u Ikei. Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Budući da je Ikea i prije prošlogodišnjeg otvorenja prve robne kuće u Hrvatskoj proglašena jednim od najpoželjnijih poslodavaca na čije se natječaje javilo više od 20.000 kandidata, sa zanimanjem se sektorom proširila vijest da su prvi zaposlenici pet mjeseci od otvorenja već otišli iz kompanije.

U Ikei pojašnjavaju da je riječ o određenom broju zaposlenika kojima su jednostavno istekli ugovori na određeno vrijeme.

Uobičajen proces

- Dakle, nije riječ o otkazima već o tome da, zbog optimizacije poslovanja, za oko 10 posto zaposlenika nisu produljeni ugovori na određeno vrijeme. Naime, s početkom rada robne kuće bila je povećana potreba za brojem zaposlenih. Riječ je o uobičajenom poslovnom ciklusu za bilo koju Ikeinu robnu kuću bilo gdje u svijetu. Želimo naglasiti da je prilikom zapošljavanja svim kolegama s ugovorima na određeno to bilo vrlo transparentno i iskreno komunicirano - pojašnjava Jelena Granić, voditeljica lokalnog marketinga Ikea Hrvatska.

Kandidati iz 7 zemalja

Iako u Ikei nisu otkrili preciznu brojku već samo da je riječ o oko 10 posto zaposlenika kojima su istekli ugovori na određeno vrijeme, najvjerojatnije se radi o oko tridesetak zaposlenih. Naime, od otvorenja prve robne kuće od čak 38 tisuća kvadrata u Hrvatskoj 21. kolovoza prošle godine, u kompaniji su komunicirali da će zaposliti do 350 radnika. U prvom krugu zapošljavanja početkom 2014. godine za 110 radnih mjesta prijavilo se više od 8600 kandidata, i to iz sedam zemalja (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Njemačka, Slovenija, Austrija, Italija i Njemačka). U drugom krugu masovnog zapošljavanja za 140 radnih mjesta prijavilo se oko 9500 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:32