POZITIVAN ZAMAH

INICIJALNA PONUDA DIONICA Prvi kvartal 2018. pokazuje najbolje rezultate u zadnje tri godine

 Brendan McDermid/Reuters

Američko tržište inicijalne ponude dionica (IPO) u 2018. godini imalo je najbolji prvi kvartal u zadnje tri godine, prema istraživanju investicijske banke Renaissance Capital. Inicijalnom ponudom dionica u tom razdoblju na burzu su izašle 43 tvrtke koje su ukupno prikupile 15,6 milijardi dolara premašujući lanjske rezultate u istom razdoblju za čak 5 milijardi dolara.

Iako je američka burza imala teško razdoblje uslijed brojnih nesigurnosti na američkom tržištu kapitala – oscilacije Dow Jones indeksa, povećanje kamatnih stopa i potencijalni trgovinski rat s Kinom, neočekivani pozitivni rezultati prvog kvartala za 43 tvrtke, zaključno s 31. ožujkom, kao i uspješni burzovni debi švedske streaming tvrtke Spotify i hosting servisa Dropbox pokazuje da je tržište inicijalne ponude dionica u pozivnom zamahu, poručuju iz investicijske banke.

„Ako se ovi trendovi nastave, čeka nas još jedan višegodišnji vrhunac u drugom kvartalu 2018. godine”, napominju iz Renaissance Capitala.

Ovogodišnji kvartal poseban je i po tome što su četiri tvrtke inicijalnom ponudom dionica ostvarile preko milijardu dolara u prinosima. Primjerice, američka tvrtka koja pruža sigurnosne usluge ADT ostvarila je 1,6 milijardi dolara u siječnju, poznati filmski servis Netflix u prinosima je ostvario 2,25 milijardi dolara, a u povlaštenoj četvorci našla se i brazilska tvrtka za usluge platnog prometa PagSeguro te tvrtka iQIYI koju nazivaju „kineski Netflix” s prinosima od preko milijardu dolara u prvom kvartalu. Kineske su tvrtke bile vrlo aktivne u tom razdoblju ostvarujući udio od 21 posto u 15,6 milijardi dolara ukupno prikupljenog kapitala, napominju.

Također, prenosi Washington Post, 40 posto svih tvrtki koje su na burzu izašle u prvom kvartalu 2018. godine bile su tehnološke tvrtke čije su dionice porasle za 26 posto, pozitivan su rezultat ostvarile i tvrtke koje pružaju zdravstvenu njegu s rastom cijena dionica od 13 posto. Najveći gubitnici su industrijske tvrtke čiju su cijene dionica od početka inicijalne ponude do kraja prvog kvartala pale za 29 posto, a razlog je prijetnja potencijalnog trgovinskog rata i visokih carina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:45