PLUSEVI I MINUSI

ISTRAŽIVANJE O POSLOVANJU U HRVATSKOJ 'Trebaju vam reforme, pretekli su vas čak i Rumunji i Bugari'

Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama
 Srdjan Vrancic / Hanza Media

Američki ulagači koji posluju u Hrvatskoj uglavnom smatraju da su uvjeti poslovanja u nas lošiji od onih u drugim zemljama srednje i istočne Europe, pokazuje novo istraživanje Američke trgovinske komore u Hrvatskoj (AmCham).

Istraživanje koje je AmCham proveo krajem prošle i početkom ove godine na uzorku od 140 članova uprava svojih članica pokazalo je, naime, da oko 44 posto ispitanika uvjete poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje slabijima nego u drugim usporedivim zemljama. Pritom treba voditi računa o tome da čak 72 posto članova AmChama ne posluje samo u Hrvatskoj, nego i u drugim državama srednje i istočne Europe, što znači da imaju dobar uvid u stanje na terenu kako ovdje, tako i u širem okruženju.

Zabrinjavajuće je to da samo devet posto ispitanika, ili tek svaki 11., uvjete poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje boljima nego u ostalim državama u široj regiji. Nešto manje od polovice biznismena, njih 47 posto, smatra da su uvjeti poslovanja u nas ipak usporedivi s onima u zemljama s kojima se obično uspoređujemo.

Najveće minuse poslovanju u Hrvatskoj ispitanici vide u sporosti administracije i pravosuđa, velikom poreznom opterećenju i izostanku dugoročne Vladine strategije. Brinu ih i česte izmjene propisa, a posljednjih godina i sve izraženiji nedostatak kvalificirane radne snage. Pojednostavljeno rečeno, žale se na izostanak reformi u ključnim područjima.

- Tijekom godina vidimo određeno zaostajanje Hrvatske, posebno za Rumunjskom i Bugarskom, novim članicama EU koje imaju jaku ekspanziju. I Hrvatska se, doduše, kreće, ali ne toliko brzo kao druge zemlje. Pomaka ima, ali Hrvatska treba brže i odlučnije krenuti u reforme, posebno u javnoj upravi i pravosuđu i daljnjem poreznom rasterećenju gospodarstva - ocijenila je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama.

S druge strane, u najveće pluseve Hrvatske američki investitori ubrajaju članstvo u EU, geostrateški položaj zemlje i turističke potencijale. Štoviše, američke ulagače, kažu u AmChamu, privlače upravo mogućnosti ulaganja u hrvatski turizam i IT sektor. Interes za ulaganjima u Hrvatsku inače je u porastu još od ulaska u EU i nastavlja rasti.

Ohrabruje i podatak da u nadolazećem razdoblju od tri godine gotovo 79 posto poduzeća članova AmChama planira zapošljavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:46