KAKAV GAF!

JEDNA OD VODEĆIH SVJETSKIH BANAKA U VELIKIM PROBLEMIMA Osim što ih muče interni problemi i pad dionica potkrala im se jedna kardinalna pogreška

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.04.2018. u 18:17

The headquarters of Germany's Deutsche Bank is photographed early evening in Frankfurt, Germany, January 26, 2016. REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo TPX IMAGES OF THE DAY
Kai Pfaffenbach / REUTERS

Sjedište Deutsche Bank

 

Najveći njemački zajmodavac Deutsche Bank priznao je u petak da je u rutinskoj operaciji zabunom tranferirao čak 28 milijardi eura, iznos veći od njegove tržišne kapitalizacije.

Greška je počinjena 16. ožujka kada je Deutsche Bank, jedna od vodećih svjetskih banaka, doznačio novac na račun u klirinškoj kući Eurex u vlasništvu Deutsche Boersea, tumači u izjavi za novinsku agenciju AFP glasnogovornik njemačkog zajmodavca.

Iznos je trebao biti daleko manji i banka ga nije objavila a pokazuje da u Deutsche Banku imaju problema s informatičkom tehnologijom i s kontrolom.

Računovodstvene greške događaju se često ali je u slučaju Deutsche Banka iznos krajnje neuobičajen a premašuje njegovu tržišnu kapitalizaciju od 24 milijarde eura, ističe AFP.

Incident je brzo riješen i nije prouzročena nikakva šteta, poručili su iz banke.

On ipak otvara pitanja o sustavu upravljanja rizikom i kontrolnim procesima unutar banke, što je u međuvremenu smijenjeni izvršni direktor John Cryan trebao znatno poboljšati.

Njegova je zadaća bila restrukturirati banku i počistiti toksičnu ostavštinu pokušaja iz razdoblja prije financijske da se konkurira globalnim divovima u segmentu investicijskog bankarstva.

Deutsche Bank još ni danas ne posluje profitabilno a cijena njegovih dionica potonula je u protekle dvije godine više od 50 posto, od čega 30 posto samo u ovoj godini.

Bančine interne probleme potvrđuje i ovotjedna najava odlaska šefice odjela za IT i infrastrukturu Kim Hammonds koja je u više navrata nazvala Deutsche Bank "najdisfunkcionalnom kompanijom" u svojoj karijeri.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo