Fond za zaštitu okoliša

JESTE LI SPREMNI? Za kupnju električnih vozila i nove punionice najavljeno 85 milijuna kuna poticaja

    AUTOR:
    • Dean Žugčić

  • OBJAVLJENO:
  • 12.09.2017. u 12:34

Metkovic, 180716.
Otvorena punionica za elektricne automobile u Metkovicu.
Punionicu za elektricne automobile u rad su pustili gradonacelnica Katarina Ujdur i Ivica Skoric voditelj projekta e-mobilnost HEP grupi, cime se je Metkovic pridruzio mrezi od dvadeset gradova u Hrvatskoj.
Investicija je vrijedna 70 tisuca kuna. Punionica za elektricne automobile prva je u Dubrovacko-Neretvanskoj zupaniji.
Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
Denis Jerković / HANZA MEDIA

-Iduće godine u prvom kvartalu planiramo investirati oko 85 milijuna kuna koje će ići isključivo na subvencije električnih vozila te za razvoj infrastrukture, istaknuo je danas Ljubomir Majdandžić, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na zagrebačkoj konferenciji „Utjecaj tehnologije na razvoj mobilnosti“.

 

Fond je u Hrvatskoj s 50 milijuna kuna subvencija pomogao kupnju oko 1420 električnih i hibridnih vozila. Kako bi skočio interes za električna vozila, potrebno je više uložiti u razvoj mreže punionica u Hrvatskoj.

 

-Trebamo napraviti 60 punionica na 3000 kilometara autocesta koliko ih imamo u Hrvatskoj. To bi koštalo oko 12 milijuna kuna – rekao je Majdandžić.

 

U Hrvatskoj postoji 200-tinjak punionica za električne automobile, procijenio je Dino Novosel, šef e-mobilnosti u Hrvatskom Telekomu. No, ta brojka nije ni približno dovoljna da se Hrvatska pripremi za električna vozila budućnosti.

 

-Ako Hrvatska ne bude dovoljno ulagala u adekvatan sustav infrastrukture, za nekoliko godina bi se mogli naći pred kolapsom cijelog sustava. Do 2030. godine čak 35 posto novih vozila bit će električni punjeno – zaključio je Branko Kondić, izvršni direktor tvrtke LMG Autokuća.

ELIPSO

Izdvajamo