Najavili oštre kazne

Južna Koreja zabranila tvrtkama da kapital prikupljaju kroz inicijalne ponude digitalnih valuta

 REUTERS

Južnokorejski financijski regulator izvijestio je u petak da će zabraniti prikupljanje kapitala izdavanjem svih novih oblika virtualnih valuta, upozoravajući na mogućnost financijskih prijevara.

Sve vrste inicijalnih ponuda digitalnih valuta (ICO) bit će zabranjene jer trgovinu virtualnim valutama treba strogo kontrolirati i pratiti, pojašnjavaju u Komisiji za financijske usluge.

"Čini se da je u svijetu učestalo prikupljanje kapitala početnom ponudom digitalnih valuta i naša je procjena da su ICO-i sve češći i u Južnoj Koreji", ističe regulator u priopćenju nakon sastanka s predstavnicima ministarstva financija, središnje banke i porezne uprave.

Najavljene su "oštre kazne" za financijske institucije i sve sudionike u takvim projektima, bez navođenja bilo kakvih pojedinosti.

Odluka o zabrani ICO-a za potrebe prikupljanja kapitala i ulaganja u nove virtualne valute donesena je zato što vlada smatra da takvi instrumenti povećavanju rizik financijskih prijevara. Nadovezuje se na slične objave u SAD-u i Kini čije je regulatore zabrinuo pojačani obujam trgovanja kriptovalutama.

Južnokorejski regulatori napominju da najavljena zabrana ne podrazumijeva da vlada implicitno prihvaća trgovanje virtualnim valutama kao sastavni dio financijskog sustava. Ističu da će nastaviti pratiti tržište kako bi procijenili je li potrebna dodatna regulativa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:38