RASLI SVI PRIHODI

Kako je radio ministar Linić: Prihodi proračuna rasli 5,6 posto, rashodi pali 0,8 posto!

Deficit proračuna u prva je četiri mjeseca iznosio 3,99 milijardi kuna, dok je u isto vrijeme lani bio 6,2 milijardi kuna
 Luka Gerlanc / CROPIX

ZAGREB - Ukupni prihodi državnog proračuna u prva četiri mjeseca ove godine iznosili su 35,5 milijardi kuna, što je 5,6 posto više nego u istom razdoblju lani, dok su istodobno ukupni rashodi smanjeni za 0,8 posto, na 39,5 milijardi kuna, podaci su Ministarstva financija.

Po tim su podacima, prihodi proračuna za oko 1,9 milijardi kuna veći nego u prva četiri mjeseca prošle godine, dok su rashodi smanjeni za 326 milijuna kuna.

Deficit proračuna u prva je četiri mjeseca iznosio 3,99 milijardi kuna, dok je u isto vrijeme lani bio 6,2 milijardi kuna.

Podaci Ministarstva financija pokazuju da su porezni prihodi u razdoblju siječanj-travanj iznosili 20,6 milijardi kuna, što je za oko 1,4 milijarde kuna, ili za 7,1 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Najizdašniji porezni prihod, PDV, proračunu je u prva četiri mjeseca donio oko 12,3 milijarde kuna, što je za 7,5 posto više nego u istom razdoblju lani.

Prihod od poreza na dobit iznosio je 3,5 milijardi kuna, što je rast za čak 15 posto. Taj se rast vjerojatno može pripisati i činjenici da je dio poduzetnika išao na raniju isplatu dividende, do početka ožujka, kako bi izbjegao plaćanje poreza na kapitalnu dobit. No, kako se doznaje u Ministarstvu financija, i podaci za travanj pokazuju dobar rezultat od prihoda od poreza na dobit.

Trošarine su proračunu ukupno donijele nešto više od 3,1 milijardu kuna, ili 0,2 posto više nego u prva četiri mjeseca lani.

Taj se rast uglavnom može pripisati rastu prihoda od trošarina na duhanske proizvode, dok se kod trošarina na naftne derivate bilježi pad prihoda, za 7,3 posto.

Prihod od doprinosa u prva je četiri mjeseca ove godine blago povećan, za 0,2 posto, na 12,5 milijardi kuna.

Na rashodnoj strani najviše i dalje odlazi za mirovine za koje se mjesečno isplaćuje oko tri milijarde kuna, što je u četiri mjeseca iznosi oko 12 milijardi kuna.

Proračunski rashodi za zaposlene u prva četiri mjeseca iznose 7,5 milijardi kuna, što je 136 milijuna kuna, ili 1,7 posto više nego u istom razdoblju lani.

Materijalni su rashodi pak smanjeni za 2,1 posto, na 2,6 milijardi kuna.

Za subvencije je u prva četiri mjeseca isplaćeno ukupno 2,06 milijardi kuna, što je 400 milijuna kuna, ili 16,3 posto manje nego u prva četiri lanjska mjeseca.

U Ministarstvu financija podatke o proračunu u prva četiri mjeseca tumače i pojačanom poreznom disciplinom te konzervativnom procjenom prihoda, bez uračunate inflacije i gospodarskog rasta.

O mogućem rebalansu proračuna, smatraju u resoru financija, za sada je prerano govoriti, već treba sačekati jesen. Vidjet će se što će donijeti ljeto, sačekat će se rujan, listopad, kažu u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:37