SKUP U ČAST RONU BROWNU

KAKO PRIPREMITI STUDENTE ZA POSLOVE U IT SEKTORU? U Osijeku započeo peti The Brown Forum

OSIJEK - Kako poslovna i akademska zajednica mogu bolje pripremiti studente za zapošljavanje u IT sektoru, kako komercijalizirati ideje razvijene na sveučilištu i drugim institucijama, kako startupi mogu privući investitore te kako lokalna samouprava može podržati rast IT sektora osnovne su teme ovogodišnjeg, petog po redu, The Brown Foruma, koji se u utorak i srijedu održava u Osijeku.

Ovogodišnjem skupu gospodarstvenika SAD-a, srednje i istočne Europe, koji se održava u počast američkom ministru trgovine Ronaldu Brownu poginulom u zrakoplovnoj nesreći kod Dubrovnika prije 19 godina, tema je ICT sektor. Logičan je stoga i odabir grada u kojem će se održavati skup, s obzirom da Osijek ima neformalni status hrvatske Silicijske doline, prvenstveno zbog velikog broja IT tvrtki koje konstantno rastu i zapošljavaju. On se doduše još uvijek ne očituje u nekom enormnom broju povećanja zaposlenosti, no činjenica je da osječkim IT tvrtkama prihodi konstatno rastu i one su definitivno najzdraviji dio posrnulog osječkog gospodarstva.

Na području Osječko-baranjske županije više je od 700 zaposlenih u IT sektoru, a samo u prošloj i tijekom ove godine osnovano je 30 novih tvrtki. Odlični su podaci i na razini države. Tako je u proteklih pet godina u ovom sektoru izvoz porastao za 78 posto, a broj zaposlenih za 20 posto. Do 2020. očekuje se kako će u IT sektoru biti 5000 novozaposlenih mladih stručnjaka. Brown Forum, koji je u Osijek došao zahvaljujući i rastu lokalnog IT sektora, ali i lobiranju lokalne vlasti kod američkog veleposlanika Kennetha Mertena, stoga je dobrodošao skup koji ima za cilj dodatno promovirati Osijek i njegove mlade IT snage. Pri tome je jednako važno i dodatno privući i koristiti kapital što iz SAD-a, što iz drugih zemalja, a čemu bi trebala doprinijeti i nazočnost oko 200 sudionika iz 20-tak zemalja, među kojima su gospodarstvenici, političari i lobisti.

Stoga je u nedjelju počela i radionica za mlade ICT poduzetnike, studente i programere - Geek Business Camp. Organizatori su u suradnji s udrugom Osijek Software City osigurali brojne mentore koji su sudionicima bili na raspolaganju za pomoć u prezentaciji ideje, njezinu plasiranju na tržište, premošćavanju prepreka... Na otvorenju Foruma svi su govornici - a riječ je o čelnim ljudima HUP-a i HGK, kao partnera Brown Foruma, kao i veleposlanik Merten, odnosno ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, istaknuli važnost IT sektora u ukupom rastu hrvatskog gospodarstva zbog čega je uostalom stavljen u kategoriju strateške djelatnosti u Industrijskoj strategiji RH. „Ovakvi skupovi trebali bi pomoći da naš IT sektor bude još brži, bolji i inovativniji, jer bez IT-ja nema konkurentnosti u niti jednoj industrijskoj grani“ naglasio je Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:03