PREDUHITRILI SJEDINJENE DRŽAVE

KINA POZVALA SVIJET DA SE ODUPRE AMERIČKOM PROTEKCIONIZMU 'Nitko neće izaći kao pobjednik iz trgovinskog rata, nadamo se da će Trump biti racionalan!'

Kineski predsjednik Xi Jinping
 Damir Šagolj / REUTERS

Kineski državni mediji preduhitrili su američke trgovinske sankcije u četvrtak pozvavši druge zemlje da se "čvrsto postave" protiv "protekcionističkih" mjera Washingtona.

"Budući da se čini kako će se SAD i dalje ponašati na taj način, druge zemlje trebale bi se prestati nadati da će biti pošteđene njihovih protekcionističkih poteza i biti rezolutnije u čvrstom postavljanju protiv SAD-a", piše China Daily.

Dok bi američke carine u prvom razdoblju povećale američki rast BDP-a i usporile kineski gospodarski rast također bi usporile svjetski gospodarski rast, piše list navodeći istraživanje banke China International Capital Corporation.

Američki predsjednik Donald Trump priprema se objaviti u četvrtak nove sankcije protiv Kine nakon višemjesečne istrage o navodnoj kineskoj krađi intelektualnog vlasništva, rekla je Bijela kuća.

Mjere bi mogle uključiti carine između 30 i 60 milijardi dolara kao i ograničenja ulaganja, objavili su američki mediji.

Prije dva tjedna, Trump je uveo carine na uvoz čelika i aluminija, što kineski trgovinski stručnjaci opisuju kao "bezobziran napad" na multilateralni trgovinski sustav.

Kineski premijer Li Keqiang upozorio je u utorak da "nitko neće izići kao pobjednik u trgovinskom ratu" te da se Peking nada da će se Washington ponašati "racionalno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:33