PREDVIĐANJA MAKROEKONOMISTA

KRIZA AGROKORA URUŠAVA HRVATSKU INDUSTRIJU? Očekuje se pad proizvodnje, ali potrošnja u maloprodaji vjerojatno i dalje raste

 Foto: Vedran Karuza / CROPIX

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak izvješće o industrijskoj proizvodnji u svibnju, a makroekonomisti očekuju nastavak njezina pada drugi mjesec zaredom zbog krize u Agrokoru.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u svibnju industrijska proizvodnja skliznula 0,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Njihove procjene pada kreću se u rasponu od 0,2 do 0,8 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to drugi mjesec zaredom kako proizvodnja pada. U travnju je, naime, oslabila 0,6 posto na godišnjoj razini, što je bio njezin prvi pad nakon više od dvije godine neprestanog rasta.

Taj pad analitičari pripisuju krizi u Agrokoru, koja je pritisnula i niz dobavljača najvećeg domaćeg koncerna.

"Industrijska je proizvodnja, s obzirom na značaj sektora proizvodnje prehrambenih proizvoda, pod snažnim utjecajem problema u Agrokoru. Stoga očekujemo novi pad proizvodnje, s obzirom na probleme i dugotrajnost kod dogovaranja financiranja obrtnog kapitala, tvrtki sastavnica te dobavljača", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

S druge strane, oporavak domaće potražnje te nastavak rasta inozemne potražnje trebao bi ublažiti negativan utjecaj krize u Agrokoru, poručuju makroekonomisti.

U prva četiri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pa je pozitivan trend ušao u četvrtu godinu.

No, tempo rasta se usporava, s obzirom da je u prošloj godini industrijska proizvodnja porasla za 5 posto.

Potrošnja raste već 33. mjesec zaredom?

DZS će danas objavii i prvu procjenu prometa u trgovini na malo u svibnju, a očekuje se nastavak rasta potrošnje već 33. mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u svibnju za 2,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,5 do 3,6 posto.

Ostvare li se procjene, bila bi to nešto brža stopa rasta nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 2,8 posto na godišnjoj razini.

Time bi se nastavio rekordni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji puta zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 33 mjeseca zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

"Očekujemo da se pozitivan trend rasta prometa u maloprodaji zadrži i tijekom svibnja. Solidan optimizam potrošača, podržan poreznom reformom i rastom zaposlenosti, te dinamiziranje turističke sezone trebali bi dati impuls ubrzavanju rasta prodaje", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Rast potrošnje zahvaljuje se, među ostalim, trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

A nove izmjene u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom ove godine, dodatno potiču potrošnju, poručuju makroekonomisti.

Podaci o maloprodaji važni su jer će pokazati koliko snažno raste osobna potrošnja, najznačajnija komponenta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:24