Uoči nastavka pregovora o Brexitu

London traži privremenu carinsku uniju s EU, ali u Bruxellesu sada o tome ne žele pregovarati

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.08.2017. u 13:12

Britain's Secretary of State for leaving the EU David Davis speaks at the Prosperity UK 2017 conference in London, April 26, 2017. REUTERS/Hannah McKay
REUTERS

David Davis

Velika Britanija bi nakon Brexita htjela na dvije godine ostati u carinskoj uniji s Europskom unijom te istodobno pregovarati s trećim zemljama o trgovinskim sporazumima, objavljeno je danas, ali pitanje je hoće li EU na to pristati.

Britanija bi iz EU trebala izaći u ožujku 2019.godine, a kako se tada ne bi dogodili problemi za biznis, London predlaže da mu se omogući privremena carinska unija s EU.  Ona bi, smatraju, britanskim kompanijama omogućila uredan prijelaz na novi trgovinski režim.

O tome bi, naravno, tek trebali pregovarati s EU, a zasad je iz Bruxellesa kratko poručeno da će prijedlog proučiti, no da prije ikakve odluke treba doći do napretka u pregovorima o Brexitu, što uključuje i iznos koji Britanija mora platiti, piše Reuters. Kako prenosi Politico, EU je u priopćenju pojasnila da se sporazum o budućim odnosima s Britanijom može finalizirati tek kada ta država za EU postane  'treća zemlja', dakle kad razriješi svoje aktualne odnose s Unijom.

Upitan na televiziji ITV o tome hoće li Britanija morati platiti kako bi privremeno ostala u carinskoj uniji EU-a, David Davis, britanski pregovarač, je odgovorio kako ne misli da je tako.

Idući krug pregovora između Londona i EU počinje 28. kolovoza, do kada se očekuje da će Britanija napokon objaviti najavljenu seriju dokumenata o svojim pozicijama.

Tagovi

ELIPSO

Izdvajamo