SRUŠEN ZAKON

MANIPULIRANJE LJUDIMA U ŽELJI DA SE DOĐE DO NJIHOVE IMOVINE Hrvatska u EU ima najveći broj osoba lišenih poslovne sposobnosti

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.09.2015. u 13:13

Vjekoslav Skledar/CROPIX

Hrvatska ima najveći broj osoba lišenih poslovne sposobnosti među zemljama Europske unije, upozorila je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u četvrtak na Vladi predstavljajući konačni prijedlog Obiteljskog zakona kojim će se, kako je istaknula, spriječiti kršenja ljudskih prava takvih osoba.

Ministrica je ponovno ustvrdila kako je prijedlog zakona koji šalju u saborsku proceduru rezultat činjenice da je prijašnji Obiteljski zakon Ustavni sud "srušio mimo zakonske procedure" te se pohvalila da je temeljem tog "srušenog" zakona u Hrvatskoj organizirano pet Centara za posebno skrbništvo koji su u godinu dana imali 1771 predmet.

Od tog broja, 1021 predmet odnosio se na zastupanje djece u sudskim sporovima, a u ostalim predmetima, koji su se odnosili na osobe lišene poslovne sposobnosti pokazalo se da je bilo vrlo malo osoba koje su trebale biti lišene te sposobnosti, navela je ministrica.

"Uglavnom se radilo o manipuliranju ljudima u želji da se dođe do njihove imovine i nekretnina ili zbog nekih drugih ciljeva", upozorila je.

Ističe da je upravo kroz rad Centara, a čiji se nastavak rada osigurava kroz predloženi Obiteljski zakon, spriječeno kršenje ljudskih prava i lišavanje poslovne sposobnosti "jednog velikog broja ljudi".

"Hrvatska je u EU zemlja s najvišem brojem osoba lišenih poslovne sposobnosti i to pokazuje ustvari jedno veliko kršenje ljudskih prava. Centrom za posebno skrbništvo to smo zaustavili, kao i traumatiziranje djece kada se nađu u sudskom procesu", naglasila je.

Obiteljski zakon napravljen je isključivo da štiti osobe koje su slabije u društvu - djeci izloženoj u procesu razvoda braka i osobama koje se pokušava lišiti poslovne sposobnosti, poručila je Opačić

Izdvajamo