ZBOG INVESTICIJSKE JAVNOSTI

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA O OPTUŽBAMA 'DIV GRUPE' NA RAČUN 'ULJANIKA': Nemamo komentara, 'Uljanik' je privatna kompanija

 CROPIX

Nakon što je samoborska 'DIV Grupa' demantirala dio izvješća 'Uljanika' o provedenom izboru strateškog ulagača u to brodogradilište u kojem se 'važu' ponude Danka Končara i 'DIV'-a, u Ministarstvu gospodarstva suzdržali su se od komentara na optužbe iz samoborske tvrtke koje zapravo bacaju sasvim novo svjetlo na izbor Končara za budućeg vlasnika 'Uljanika'.

- Ne možemo komentirati s obzirom na to da se radi o privatnoj kompaniji, pogotovo kompaniji koja je listana na zagrebačkoj burzi, a zbog investicijske javnosti - poručeno nam je iz Ministarstva gospodarstva, koje je spomenuto izvješće 'Uljanika' o izboru strateškog ulagača naručilo i objavilo na svojim internetskim stranicama.

Prema navodima 'DIV'-a, 'Uljanik' je u objavljenom izvješću netočno prikazao i tumačio pismo namjere samoborske tvrtke za preuzimanje pulskog brodogradilišta. Netočan je, tvrde u 'DIV'-u, dio izvješća u kojem piše da je 'DIV' uvjetovao otkup dionica riječkog '3.maja' i 'Viktora Lenca', koji se nalaze u sastavu 'Uljanik Grupe' te dokapitalizaciju grupe, poslovnim transakcijama 'DIV'-a i tvrtki unutar 'Uljanika'.

Jedini uvjet, tvrde u 'DIV'-u, za njihova ulaganja u 'Uljanik' bio je da pulsko brodogradilište pruži potpuni uvid u svoje financije i dogovorene isporuke brodova. Budući da je, prema tvrdnjama 'Uljanika', 'DIV' odbijen kao mogući strateški partner upravo zbog uvjetovanja ulaganja, demanti samoborske tvrtke odnosi se na ključni dio izvješća 'Uljanika'.

Ministarstvo gospodarstvo naručilo je izvješće 'Uljanika' kao dio izdanog državnog jamstva za kredit pulskog brodogradilišta i pripadajuće procedure odobravanja jamstva kod Europske komisije.
- Država nema svog predstavnika u Nadzornom odboru Uljanika, te je odluka koju je Nadzorni odbor društva Uljanik d.d. na sjednici održanoj 28. ožujka 2018. godine o prihvaćanju ponude društva Kermas Energija legitiman stav članova Nadzornog odbora, a koji predstavljaju većinskog vlasnika društva – ističu u Ministarstvu gospodarstva, kojem je 'DIV Grupa' i uputila svoje reagiranje na izvješće 'Uljanik Grupe' o izboru strateškog ulagatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:46