Tržište kapitala

MISTERIJ SA ZAGREBAČKE BURZE Dionicama Agrokorovih kompanija vrte se milijuni te i dalje snažno rastu

 Boris Kovačev/HANZA MEDIA

Na Zagrebačkoj je burzi i danas nastavljen rast vrijednosti dionica Agrokorovih kompanija –Jamnice, Leda, Belja, Zvijezde, Tiska, Vupika i PIK-a Vinkovci.

Do 13.30 sati je redovni promet dionicama na burzi iznosio 4,8 milijuna kuna, od čega se na Agrokorove kompanije odnosilo više od dva milijuna kuna.

Najveći promet, više od milijun kuna, imala je dionica Leda čija je cijena narasla 28 posto, a Jamnica 728 tisuća kuna uz rast cijene od 36 posto.

I dalje nikakvih službenih informacija koje bi objasnile takvo trgovanje nema.

Cijene tih dionica su dramatično pale u proljeće prošle godine s rasplamsavanjem krize u Agrokoru, a potom je bilo zaustavljeno trgovanje sve do početka studenoga, odnosno objave poslovnih izvještaja za 2016. godinu. Tada je pad cijena nastavljen, pogotovo nakon što je izvanredna uprava Agrokora potkraj prosinca objavila nacrt strukture nagodbe te je izvanredni povjerenik Ante Ramljak pojasnio da će dioničari kompanija iz sastava koncerna ostati bez svojih udjela nakon što vjerovnici zamijene dugove za vlasništvo.

Ubrzo je, međutim, uslijedio trend oporavka tih dionica što se uglavnom tumači špekulantskom trgovinom, a neki ulagači vjerojatno očekuju i da će mali dioničari na kraju na neki način ipak biti obeštećeni. Cijene dionica Agrokorovih kompanija i dalje su, međutim, jako daleko od vrijednosti koje su imale početkom studenoga, a o visinama prije krize da i ne govorimo, kada je dionica Jamnice vrijedila više od 140 tisuća kuna, a Leda oko 11 tisuća. Oko 13 sati Jamnicom se trgovalo po 7500 kuna, a Ledom po 420 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:58