HOĆE LI GRAĐANI SVE PLATITI?

Moćni ekonomisti pišu Angeli Merkel: ‘Krenuli ste opasnim putem u spašavanju grešnih članica eurozone!’

Španjolske banke, koje su na životni rub dovele četvrto europsko gospodarstvo, iz fondova bi trebale usisati 100 milijardi eura
German Chancellor Angela Merkel leaves an EU Summit in Brussels on Friday, June 29, 2012. European leaders have agreed to use the continent's permanent bailout fund to recapitalize struggling banks, and agreed to the idea of a tighter union in the long term. (AP Photo/Virginia Mayo)
 AP

Skupina od 172 vodeća ekonomista poslala je otvoreno pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel upozoravajući je kako njena odluka o osnivanju fonda za spas ‘grešnih’ članica eurozone nije dobra. Ekonomisti, među njima i Hans-Werner Sinn, direktor jednog od najvećih njemačkih gospodarskih think-tankova , istaknuli su kako je kancelarka krenula opasnim putem koji vodi bankarskoj uniji.

U pismu objavljenom u njemačkom dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitung ekonomisti tvrde: Dugovi banaka gotovo su tri puta veći od dugova vlada... na porezne obveznike, umirovljenike i štediše iz dosad snažnih i sigurnih europskih zemalja ne smije biti svaljena odgovornost za podupiranje tih dugova, naročito stoga što se predviđaju divovski gubici zbog financiranja inflacijskih problema južnih zemalja’. Stručnjaci ističu kako ih naročito zabrinjava ‘korak prema bankarskoj uniji, koja znači kolektivnu odgovornost za dugove banaka u europskom sustavu.

Dogovor vođa eurozone na posljednjem summitu o tome da se dozvoli da Europski fond za stabilizaciju (EFSF) , novoosnovani fond, i Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), stalni fond za pomoć, izravno umjesto putem vlada financiraju banke u problemima, stručnjaci, pak, smatraju ključnim pomakom. Španjolske banke, koje su na životni rub dovele četvrto europsko gospodarstvo, iz fondova bi trebale usisati, kako se očekuje, 100 milijardi eura.

Angela Merkel odbacila je strahovanja ekonomista.

- Kao prvo, riječ je o boljem nadgledanju banaka, a to treba hitno poduzeti. Ovdje nema ni riječi o dodavanju odgovornosti, izjavila je Merkel na pitanja medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:53