KRIZA POHARALA EUROPU

Moody's snizio rejtinge za dugoročno zaduživanje 10 talijanskih banaka

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 17.07.2012. u 11:41

LONDON - Agencija za kreditne rejtinge Moody's Investors Service snizila je rejtinge za dugoročno zaduživanje 10 talijanskih banaka i triju financijskih institucija za jedan do dva stupnja, dodijelivši im negativnu prognozu, nakon odgovarajućeg smanjenja kreditnog rejtinga Italije prošloga tjedna.

Kriza u eurozoni: Četiri države spašene su sa 500 milijardi eura. Tko je sljedeći?

Agencija napominje da sniženje rejtinga za dugoročno zaduživanje Italije odražava povećani rizik da vlada možda neće moći pružiti financijsku potporu tamošnjim bankama u financijskim teškoćama, navodi se u priopćenju Moody'sa od ponedjeljka.

Ujedno ističu da je značajna izloženost talijanskih banaka domaćem gospodarstvu, uz visoku izravnu izloženost državnom dugu, dovela do toga da samostalni kreditni rejtinzi ne budu viši od rejtinga države.

Suočene s rizicima: Moody's smanjio rejtinge 15 bankarskih divova

Sniženi su tako rejtinzi za dugoročno zaduživanje UniCredita, Intese Sanpaolo i Banke IMI za dva stupnja, na 'Baa2', koliko iznosi i kreditnim rejting Italije.

Sniženi su i rejtinzi banaka Banca Monte Parma, Cassa di Risparmio di Parma e Piacenza, Banca Popolare Friuladria i GE Capital SpA, i to za jedan stupanj, na 'Baa2'. Na istu razinu sniženi su i rejtinzi banaka Banca CR Firenze, Cassa Depositi e Prestiti i Istituto Servizi Mercato Agricolo Alimentare.

Nadalje, rejtinzi banaka Banca Carige i Credito Emiliano spušteni su za jedan stupanj, na 'Baa3'. Banci Banca Nazionale del Lavoro potvrđen je rejting 'Baa2'. UniCreditovom ogranku UniCredit Leasing rejting je snižen za jedan stupanj, na 'Baa3'.

Prognoza za rejtinge navedenih banaka je negativna, navodi se u priopćenju Moody'sa.

Prošli tjedan Moody's je snizio kreditni rejting Italije na 'Baa2', što je svega dva stupnja iznad 'bezvrijednog' statusa. Prognoza je negativna.

Izdvajamo