NAJPROFITABILNIJA HT GRUPA

Na ljestvici revizorske kuće: 12 hrvatskih tvrtki među 500 najvećih u Srednjoj Europi

 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Na ovogodišnjoj ljestvici 500 najvećih tvrtki u Srednjoj Europi, koju je objavila konzultantsko-revizorska kuća Deloitte, našlo se 12 hrvatskih tvrtki koje predvode Ina i Agrokor, Zagrebačka banka je među 10 najvećih banaka, a kod osiguravatelja najbolje se plasiralo Croatia osiguranje.

Kao i lani, prva tri mjesta Deloitteove ljestvice drže poljska naftna kompanija PKN Orlen s 26 milijardi eura prihoda od prodaje, a slijede mađarska naftna kompanija MOL s 19 milijardi i češki proizvođač automobila Škoda sa 10 milijardi.

Najbolja od hrvatski tvrtki je Ina grupa, koja je ostvarila 4.038 milijuna eura prihoda od prodaje u 2011., čime se uspjela svrstati na visoko 26. mjesto i vratiti, nakon nekoliko godina, primat u regiji, rečeno je na predstavljanju ljestvice.

Koncern Agrokor plasirao se na 29. mjesto, a slijede Konzum (107.), HEP grupa (116.), HT Grupa (183.), Prirodni plin (229.), Orbico (304.), Atlantic Grupa (366.), Zagrebački holding (437.), HEP – Proizvodnja (441.), Podravka (490.) i HEP – Operator distribucijskog sustava (495.).

Na listu su ove godine ušli Orbico i Atlantic Grupa, dok su s nje ispali Mercator Hrvatska, Vipnet i HŽ Infrastruktura.

Gledano prema neto dobiti, daleko najprofitabilnije hrvatske tvrtke su HT grupa s 243,5 milijuna eura i Ina grupa s 242 milijuna eura, rekao je direktor Deloitteova Odjela za financijsko savjetovanje Ivica Krešić.

Na ljestvici dominiraju tvrtke iz Poljske, koje čine čak trećinu popisa, a slijede Češka, Mađarska, Ukrajina i Slovačka. Udio hrvatskih tvrtki relativno je skroman s ukupno 12 tvrtki, odnosno 2,4 posto.

Među najvećim tvrtkama najviše ih je iz sektora robe široke potrošnje, energetike i resursa te proizvodnog sektora, a prema prihodima od prodaje udio tvrtki iz energetskog sektora iznosi visokih 41 posto.

U 2011. godini nastavljen je rast prihoda tako da je u odnosu na 2009., kada je čak 79 posto tvrtki bilježilo pad prihoda, rast zabilježilo 77 posto tvrtki, što ukazuje na oporavak tržišta u regiji, rekao je Krešić.

Porastao je i prihod od prodaje koji je trebalo ostvariti kako bi se tvrtka našla među 500 najvećih. Tako je u 2010. za ulazak na ljestvicu trebalo ostvariti 405 milijuna eura prihoda, a u 2011. za to je trebalo prihodovati čak 479 milijuna eura, dodao je Krešić.

Na rang-ljestvici 50 najvećih banaka i osiguravajućih kuća vodeću poziciju zauzela je poljska PKO BP banka, a na desetom mjestu je Zagrebačka banka.

U društvu najvećih također su se našle PBZ (21.), Erste banka (29.), Hypo banka (48.) i Raiffeisen banka (49.), pa je tako ove godine na Deloitteovoj ljestvici Hrvatska zastupljena s pet banaka. To Hrvatsku svrstava na četvrto mjesto u Srednjoj Europi, odmah iza znatno većih ekonomija, poput poljske, mađarske i češke, rekao je konzultant u Deloitteu Luka Babić.

Među osiguravateljima prednjači poljski PZU, a iz Hrvatske i dalje je najbolje plasirano Croatia osiguranje na 16. mjestu regionalne ljestvice, dok je Allianz Hrvatska na 50. mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 06:25