GLOBALNI INDEKS POROKA

NAJJEFTINIJI ALKOHOL, CIGARETE I DROGE Stanovnici Luxemburga lako si mogu priuštiti "košaricu poroka", Hrvatska je na 51. mjestu

Ilustracija
 Jure Miskovic / HANZA MEDIA

Luxemburg se našao na prvom mjestu zemalja gdje njeni stanovnici mogu kupiti najjeftiniji alkohol, cigarete i drogu u odnosu na svoja primanja, prema godišnjem Bloombergovom Global Vice Indexu (indeks globalnih poroka). Indeks se odnosi na prosječnu maloprodajnu cijenu šest proizvoda u odnosu na tjedni prihod potrošača određene zemlje.

Bloombergova “košarica poroka” sadrži dvije kutije cigareta, jednu popularnu i jednu premium, po jednu bocu pive, vina i žestokog alkoholnog pića, gram metamfetamina i/ili ecstasyja, gram kanabisa, odnosno hašiša i/ili ulje kanabisa, gram kokaina i gram opioida, tj. heroina i/ili opijuma. UN, WHO, Svjetska banka i MMF su omogućili pristup podacima o cijenama tih proizvoda.

Osim toga, indeks uspoređuje koliko tjednog prihoda “pojede” održavanje tjedne navike konzumiranja cigareta, alkohola, marihuane, amfetamina, kokaina i opioida u više od sto zemalja te je pokazao da u više od tri četvrtine svjetskih ekonomija taj trošak iznosi više od trećine prosječnog tjednog prihoda potrošača.

Prema indeksu, poroci su najjeftiniji u Luxemburgu, gdje njihov trošak iznosi manje od 10% prosječne tjedne plaće. Ipak, treba imati na umu da je tjedni prihod stanovnika te zemlje najveći na svijetu te iznosi 2,071 dolara, a ova košarica 206,2 dolara. Osim Luxemburga, u top pet najjeftinijih zemalja po pitanju kupovine poroka našli su se Bahami, Švicarska, Island i Francuska.

S druge strane, Ukrajinci moraju potrošiti 13 svojih tjednih plaća za jednu “košaricu poroka” zbog čega je Ukrajina jedna od najskupljih država za ovakvu kupovinu. Uz nju, i stanovnici Pakistana, Nepala i Burkine Faso također si teško mogu priuštiti navedeno.

Ipak, košarice samo tri zemlje prelaze cijenu od 1000 dolara, a to su Japan, Novi Zeland i Australija. Usporedbe radi, ista košarica košta manje od 100 dolara u 20-ak tropskih država, kao što su Dominikanska Republika, Kolumbija i Gvatemala, a najjeftinija košarica jest ona u Kongu s cijenom 18,3 dolara.

Hrvatska se našla na 51. mjestu ove liste s cijenom košarice 223,2 dolara što je više od 90% prosječne hrvatske tjedne plaće. U top 75 ove liste našli su se i neki naši susjedi. Slovenija je na nešto višem 28. mjestu te njihova “košarica poroka” iznosi 183,5 dolara, odnosno 41% tjednih prihoda Slovenaca, dok se Bosna i Hercegovina nalazi na 64. mjestu gdje se isti proizvodi mogu kupiti po cijeni 122,2 dolara, a to je 140% tamošnje tjedne plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:01