WALMART, TARGET...

NAJVEĆI AMERIČKI TRGOVAČKI LANCI POSLALI ZVUČNU OPOMENU TRUMPU 'Veće carine znače veće troškove za tvrtke, ali i veće cijene za američke obitelji'

Donald Trump
 Jonathan Ernst / REUTERS

Walmart, Target, Costco i dvadesetak drugih američkih trgovinskih „divova“ poručili su predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu da razmotri svoj prijedlog carina protiv Kine koji bi ciljao na kinesku informatičku tehnologiju, elektroniku i telekomunikacijske naprave u iznosu od 60 milijardi dolara, prenosi BBC.

„Veće carine značile bi veće troškove za tvrtke, a na kraju i veće cijene za američke obitelji“, poručio je Sandy Kennedy iz Udruge maloprodajnih proizvođača (RILA) i dodao da američke obitelji ne bi trebale ispaštati zbog štetnih kineskih trgovinskih praksi.

Pod optužbom da kineske tvrtke kopiraju američke proizvode i onda ih plasiraju na američko tržište, predsjednik se Trump pozvao na Trgovinski zakon, preciznije članak 301. koji mu omogućava da nametne sankcije zemlji za koju smatra da nepravedno trguje.

Zadnja je analiza pokazala, prenosi BBC, da uz prethodne carine na čelik i aluminij, ovaj potez Trumpa neće pogoditi samo elektroniku i informatičku opremu, već i stotinjak proizvoda uključujući odjeću i obuću, namještaj i igračke.

„Obitelji koje kupuju u našim dućanima već plaćaju visoke cijena na odjeću i obuću zbog postojećih uvoznih nameta od 32 i 67 posto“, kažu trgovci i naglašavaju da bi taj potez pogoršao situaciju američkih radničkih obitelji i povećao cijene odjeće, obuće, elektronike i bazičnih kućanskih potrepština.

Pritisku na Bijelu kuću pridružilo se i 45 trgovačkih grupacija koje apeliraju da Trumpova administracija pronađe produktivno rješenje s Kinom koje neće ugrožavati američke poslove i konkurentnost. Konačna objava tih mjera bit će otkrivena u petak, poručuju s BBC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:33