SATELITSKI NAVOĐENI TRAKTORI

NAKON BELJA I AGROLAGUNA DOBIVA JEDINSTVENI SUSTAV Na svakom komadiću zemlje prate sve, od sjetve do gotovog proizvoda

Stručnjaci tvrtke mStart uspjeli su u Belju sustavom objediniti 13 različitih biznisa i čak 424 poslovna procesa
 EPH

Satelitski navođen traktor sije na njivi u Baranji brzinom od pet hektara po satu. Sve je kompjutorski uštimano, nema preklapanja niti zemlje koja može ostati nezasijana. Riječ je o takozvanoj preciznoj poljoprivredi u Belju. I nije to sve. U centralnom informacijskom sustavu povezano je baš sve. Od spomenutog traktora i faze sjetve do kompletne mehanizacije i proizvodnih procesa, dakle do faze gotovog proizvoda. To im omogućava SAP ERP sustav koji je Agrokorov mStart u Belju implementirao prošle godine, a sada isti proces rade i u Agrolaguni.

Kada su informatičari mStarta ušli u Belje, dočekao ih je specifičan i zahtjevan sustav s čak 13 različitih biznisa. Trebalo je objediniti 424 različita poslovna procesa i omogućiti praćenje svih dijelova proizvodnje, troškova i planiranja. Nakon detaljne snimke postojećeg stanja stručnjaci mStarta krenuli su u izradu koncepcijskog dizajna novog sustava. Trebalo je pokriti oko 160 radnih operacija koje se svakodnevno događaju u Belju. Prvi u regiji Danas u Belju mogu vidjeti kompletnu profitabilnost po svakoj kulturi.

- Danas sustav prati cjelokupni životni ciklus svakog proizvoda i procesa pa tako možemo pratiti sve od otkupa stoke, preko uzgoja, proizvodnje stočne hrane, veterinarskih tretmana do proizvodnje suhomesnatih proizvoda i njihove prodaje s troškovima i profitabilnosti u svakoj fazi proizvodnje. Prati se i kvaliteta pa praktički za svaki proizvod znamo u kojem trenutku i od kojih sirovina je proizveden - ističe Mate Krpan, predsjednik Uprave mStarta.

Nakon 15 mjeseci implementacije Belje je postao prva tvrtka u regiji s takvim informacijskim sustavom koji je u potpunosti usklađen s direktivama EU u poljoprivrednoj proizvodnji s mogućnošću potpunog praćenja poljoprivredne i industrijske proizvodnje na više razina. Zahtjevan projekt Mate Krpan priznaje da se mStart ovim projektom našao pred velikim izazovom. Beljski koncept proizvodnje “Od polja do stola” trebalo je integrirati s modernim tehnologijama i vrhunskim svjetskim softverskim rješenjem.

- U 15 mjeseci projekta stručnjaci mStarta su sav praktičan know-how zaposlenika Belja uobličili u praćenje poslovnih procesa u informacijskom sustavu na način koji je razumljiv i dostupan korisnicima u realnom vremenu - pojašnjava Mate Krpan. Prema njegovim riječima, s obzirom na opseg poslovnih procesa, brojnih biznisa Belja, razvoja dodatnih funkcionalnosti te edukacije gotovo 600 korisnika sustava rok implementacije sustava od 15 mjeseci je vrhunsko postignuće. U Belju tvrde da im takav sustav danas povećava konkurentske prednosti na tržištu.

- Uvođenjem SAP-a Belje je prvi put dobilo integralni informacijski sustav koji omogućava kontinuirano praćenje svih službi, proizvodnih linija i biznise u kompaniji, čime stvaramo preduvjete za daljnja unapređenja. Belje je vrlo heterogen sustav sa 13 različitih biznisa i sigurno smo bili veliki izazov za implementatore SAP-a jer nikad dosad nisu imali ovako zahtjevan projekt s toliko različitih funkcija koje se nadovezuju jedna na drugu - ističe Davor Bošnjaković, predsjednik Uprave Belja.

Strateške odluke Korištenjem SAP sustava sve aktivnosti i troškovi se registriraju u realnom vremenu i omogućuju brzu i učinkovitu kontrolu te dobivanje ključnih informacija iz bilo koje proizvodnje u rekordnom roku. Dovoljno je reći da je u sustavu Belja 20.000 hektara ratarskih površina koje se obrađuju. Brojne farme i industrijska postrojenja locirani su na području cijele Baranje. Karakteristike svake obradive površine pohranjene su u centralni sustav što omogućuje optimalno korištenje poljoprivredne mehanizacije, gnojiva, sjemena i sredstava za zaštitu bilja.

- Kroz korištenje mobilnih aplikacija u poljoprivredi te korištenje najsuvremenije poljoprivredne mehanizacije mogu reći da kolege koji rade u ratarstvu mogu pratiti proizvodnju na svakoj od naših oranica i pratiti proizvodnju po svakoj pojedinoj poljoprivrednoj kulturi. Svi proizvodni procesi su ubrzani i optimizirani, što je ušteda samo po sebi - pojašnjava Davor Bošnjaković.

Stručnjaci mStarta sada isti proces prolaze u Agrolaguni, a njihov SAP ERP sustav bi trebao biti u primjeni od proljeća 2016. godine. Agrolaguna dobiva sve module i funkcionalnosti koje postoje u Belju uz određene preinake vezano uz njihovu specifičnu proizvodnju dakle uzgoj ovaca i maslina te proizvodnja ulja. - Kvalitetnijim i detaljnim podacima proizvodnje brže se mogu donositi strateške odluke, može se optimizirati sam proces proizvodnje i održati visoka kvaliteta proizvoda i transparentno poslovanje - zaključuje Mate Krpan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:50