NOVA PRILIKA

NAMIBIJA U LOVU NA INVESTICIJE Zadnje tri godine suočavaju se s padom BDP-a, novu nadu pružaju im zalihe traženog kobalta

 
Krajolik u Namibiji
 Profimedia, Alamy

Namibija bi se do 2020. godine mogla priključiti DR Kongu i ostalim izvoznicima jedne od najpoželjnijih ruda na svijetu – kobalta, objavio je Quartz. Kobalt je u Namibiji otkriven još 2012. godine, no nova istraživanja rudarskih tvrtki poput australske kompanije Celsius Resources i kanadske Namibia Rare Earths pokazuju da bi ova zemlja na jugozapadu Afrike mogla postati konkurentnim opskrbljivačem kobaltom na svjetskom tržištu. Navedene, ali i druge kompanije počele su intenzivno ulagati u istraživanja o količini rezervi i kvaliteti dostupnog kobalta u Namibiji.

Budući da se, kako smo nedavno pisali, cijena kobalta u nešto više od godinu dana utrostručila zahvaljujući sve većoj potražnji za ovom rudom prvenstveno u proizvodnji baterija za pametne telefone i električne automobile, uključivanje u trgovinu kobaltom za namibijsku bi ekonomiju moglo imati velike prednosti.

Vlada Namibije, naime, prikuplja trošarinu od tri posto na tržišnu cijenu običnih kovina. Namibija je inače drugi najveći proizvođač dijamanata na svijetu, dok je zemlja bogata i prirodnim plinom i naftom.

Nadalje, za razliku od najvećeg svjetskog proizvođača kobalta, DR Konga koji je na rubu građanskog rata, Namibija investitorima i rudarskim kompanijama postaje sve privlačnija i zbog veće političke stabilnosti, bolje infrastrukture i zakonske regulacije, piše Quartz. S druge strane, sama Namibija u kobaltu vidi veliku šansu da preokrene pad BDP-a koji tu državu kontinuirano muči od 2014. godine.

Naime, BDP ove slabo naseljene države (oko 2,5 milijuna stanovnika) prošle je godine iznosio malo preko 10 milijardi dolara, ili oko 4000 dolara po stanovniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:05