SVJETSKA TRŽIŠTA

NASTAVLJEN PAD NA WALL STREETU I dalje na udaru tehnološki sektor, veliki pad cijene dionica Tesle i Amazona

Wall Street
 Profimedia, Tetra Images

Na Wall Streetu su u srijedu, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, burzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer je nastavljen pritisak na dionice u tehnološkom sektoru i jer je oštro pao energetski sektor.

Dow Jones oslabio je 9 bodova ili 0,04 posto, na 23.848 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 posto, na 2.605 bodova, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na 6.949 bodova.

Pad tih indeksa drugi dan zaredom ponajviše je posljedica nastavka pritiska na tehnološki sektor koji traje od prošloga tjedna kada se doznalo da je konzultantska tvrtka Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, dobila pristup podacima 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.

Strahovanja ulagača od strože regulacije u tehnološkom sektoru dodatno je jučer podržala vijest da bi predsjednik Trump htio zauzdati jačanje Amazon.com jer njegova sve veća moć šteti tradicionalnim trgovinama.

Zbog toga je cijena dionice Amazona u jednom trenutku potonula 6,7 posto, čime je kompanija na tržišnoj vrijednosti izgubila više od 50 milijardi dolara. Ipak, do kraja trgovanja taj je gubitak ublažen na 4,4 posto.

Oštro je, 7,7 posto, pala i cijena dionice Tesle nakon smanjenja kreditnog rejtinga tom proizvođaču električnih automobila, kao i vijesti da vlasti pokreću istragu o nedavnoj fatalnoj nesreći u Kaliforniji.

"Ovakvo se trgovanje moglo očekivati, s obzirom na nestabilnost tržišta u posljednje vrijeme i činjenicu da nema previše vijesti uoči skorašnje sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija", kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Oštro je jučer pao, gotovo 2 posto, i energetski sektor, što je posljedica pada cijena nafte nakon podataka koji su pokazali da su zalihe nafte u SAD-u prošloga tjedna neočekivano porasle.

Zbog toga je u drugom planu ostala druga procjena američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) koja je pokazala da je u posljednjem lanjskom tromjesečju gospodarstvo poraslo 2,9 posto na godišnjoj razini, a ne 2,5 posto, koliko je pokazala prva procjena.

Ako će idućih mjeseci rast inflacije pratiti brzi rast gospodarstva, američka središnja banka Fed mogla bi ubrzati i tempo povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištu dionica, kažu analitičari.

Od kada su 26. siječnja vodeći indeksi na Wall Streetu dosegnuli najviše razine u povijesti, tržište je pod pritiskom bojazni od rasta inflacije, ubrzanja tempa povećanja kamata Feda i mogućeg trgovinskog rata, stoga analitičari i idućih dana očekuju nestabilno trgovanje.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,64 posto, na 7.044 boda, a pariški CAC 0,29 posto, na 5.130 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,25 posto, na 11.940 bodova.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje nesigurno nakon što su dan prije na Wall Streetu cijene dionica u tehnološkom sektoru ponovno pale, dok je dolar blago ojačao.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Šangaju i Južnoj Koreji. Burzovni indeksi u Singapuru, Hong Kongu i Australiji oslabili su, pak, između 0,1 i 0,4 posto.

"Strahovanja od trgovinskog rata su popustila, no ulagače i dalje zabrinjava američki tehnološki sektor", kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitusi Asset Management.

Podršku tržištima pruža, pak, rast cijena nafte nakon jučerašnjeg pada za 1 posto, izazvanog podacima o neočekivanom rastu zaliha nafte u SAD-u prošloga tjedna.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,4 posto, na 69,80 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 64,60 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 89,98 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 89,29 bodova.

Pritom je američka valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,2415 na 1,2325 dolara. Dolar je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa se jutros njegov tečaj kreće oko 106,50 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,50 jena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:36