Nakon Nove godine

NEMA VIŠE NALOGA OD SAMO JEDNE LIPE Nova pravila na Zagrebačkoj burzi

Nenad Dugi / Hanza Media
Zagrebačka burza će sutra popodne, na kraju radnoga dana, brisati sve naloge za prodaju i kupnju dionica za 2. siječnja. Umjesto da se 2. siječnja realiziraju nalozi izdani u petak, 29. prosinca ove godine, realizirat će se novi, oni koje će u utorak, 2. siječnja, ponovno 'ispisati' investitori. Nalozi će se ispisivati do podneva, nakon čega kreće trgovina.
Dio je to izmjena koje Zagrebačkoj, kao i ostalim burzama u EU, nosi nova regulativa MIFID II., koja 3. siječnja 2018. stupa na snagu. Prilagodba ipak ide dan ranije. Uglavnom je riječ o tehničkim izmjenama u odnosu na dosadašnje trgovanje, o čemu je Zagrebačka burza već objavila nova Pravila i novi priručnik.
- Cilj nove regulative je veća transparentnost i sigurnost trgovanja. To ide u korist investitora, iako je realno očekivati da će im trebati neko vrijeme da se tome prilagode - objašnjava Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.
Primjerice, jedna od novosti je da se više neće moći izdavati nalozi u iznosu od jedne lipe, što se dosad moglo raditi. Umjesto povećanja ili smanjenja cijene vrijednosnog papira za 0,01 kunu, nova pravila nalažu da će ponuda za promjenu cijene ovisiti o vrijednosti određene dionice i njenoj likivdnosti, pa će se cijena na jednom nalogu u nekim slučajevima morati mijenjati i po pet kuna.

Izdvajamo