Minimum za sigurnost

NEZAPOSLENI FINAC PRIMAT ĆE 560 EURA TEMELJNOG DOHOTKA Od iduće godine pokreću eksperiment na 2000 građana

Iznos temeljnog dohotka je na razini subvencija koje Finska ima za male plaće, odnosno na razini mjesečnih troškova primatelja socijalne pomoći koji se odnose na hranu, higijenu i odjeću
Juha Sipilä, finski premijer
 Sakari Piippo / valtioneuvosto.fi

Finci će iduće godine početi društveni eksperiment – za 2000 korisnika socijalne pomoći uvode tzv. temeljni dohodak u iznosu od 560 eura (oko 4200 kuna). Inače, prosječna plaća u Finskoj je 2700 eura (oko 20.100 kuna), piše Slobodna Dalmacija.

Iznos od 560 eura je na razini subvencija koje Finska ima za male plaće, odnosno na razini mjesečnih troškova primatelja socijalne pomoći koji se odnose na hranu, higijenu i odjeću.

„Glavni cilj moguće reforme jest potaknuti korisnike socijalnih pomoći da pokušaju pronaći i posao na tržištu rada, bez straha da će pronalaskom posla izgubiti socijalna primanja, odnosno temeljni dohodak, ali se jednako tako pokušava vidjeti hoće li se smanjiti birokracija i pojednostaviti komplicirane procedure različitih socijalnih shema“, piše o tom eksperimentu Frenki Laušić u Slobodnoj Dalmaciji.

Ukratko, različite vrste socijalne pomoći zamijenile bi se temeljenim dohotkom kojeg korisnici ne bi automatski izgubili kada bi našli posao.

Autor pojašnjavaj kako su Finci u početku mnogo ambicioznije bili zamislili ovaj projekt. U prvi eksperiment je trebalo biti uključeno 10 tisuća ljudi koji bi dobivali još više novca, ali uz gubitak zdravstvenog osiguranja i nekih mirovinskih minimalnih beneficija. No, kako su računice pokazale da bi to bilo preskupo, krenulo se u mnogo manje ambiciozan i oprezniji model.

Zagovornici bezuvjetnog temeljnog dohotka ističu da se zbog robotizacije i drugih trenutno prevladavajućih trendova može očekivati da će tržišta proizvoditi sve manji broj sve slabije plaćenih radnih mjesta i da je temeljni dohodak jedini način da se ljudima osigura kakva-takva egzistencija.

Prilično skuplji model temeljnog, ali još uvijek ne i univerzalnog temeljnog dohotka, nedavno nije prošao na referendumu u Švicarskoj gdje su građani koji primaju ispod 2.500 franaka trebali početi dobivati 2.500 tisuće švicarskih franaka, a djeca 625 franaka. Na eksperiment uvođenja temeljnog dohotka se odlučila i Nizozemska, odnosno grad Utrecht i još nekoliko drugih, koji će ga također početi provoditi od 1. siječnja 2017., a to je model koji je na pola puta između finskog i švicarskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:25