OD PREMIJERA DO BIZNISMENA

Nikica Valentić: Graditelj stanova u recesijska vremena

Biljana Gaurina/Cropix

Gradnja može biti uspješna formula u dobrim godinama, ali za krizne situacije bitno je uspješno snalaženje u investiranju

ZAGREB - Razvojni projekti nisu isto što i građevina, a velik dio naših građevinara danas se upustio u razvojne projekte i investicije. U dobrim vremenima to može biti uspješna formula, dok u kriznim razdobljima do izražaja dolaze znanje i snalaženje u investitorskom biznisu, a tu smo mi kod kuće.

To je ugrubo sukus kratkog razgovora s bivšim premijerom i dugogodišnjim poduzetnikom Nikicom Valentićem kojega sam u petak “uhvatio” telefonom u sjedištu Nive u Zagrebu, kratko prije nego što je otputovao na uskrsni produljeni vikend.

Medijsko zanimanje za Valentića naglo se probudilo kad se pročulo da je njegova Niva preuzela od IGH 49 posto zagrebačkog Črnomerec centra, postavši tako 80-postotnim vlasnikom tvrtke osnovane za potrebe gradnje velikog stambeno-poslovnog centra na atraktivnoj zagrebačkoj lokaciji.

Nema euforije

Valentić o toj priči govori bez pretjerane euforije, ali s otvorenim ponosom čovjeka koji je stvorio zdravu kompaniju koja će, kada dođe vrijeme, pripasti njegovim nasljednicima. Prema onome što je prije govorio, to vrijeme bit će za pet godina. Tada će Valentiću biti 65, a svako daljnje zadržavanje u radnoj operativi smatra kontraproduktivnim. Vođenje kompanije već polako prepušta 27-godišnjem sinu Ivanu.

Nikicu Valentića javnost ipak pamti kao najuvjerljivijeg te, prema mišljenju mnogih, najboljeg premijera Tuđmanove Hrvatske. U njegovo je doba suzbijena inflacija i hrvatski je dinar zamijenjen kunom. Njegov tim - osnovan oko jezgre koju su činili prvi guverner HNB-a Ante Čičin-Šain, tada na dolasku Borislav Škegro te danas jedan od vodećih hrvatskih analitičara Velimir Šonje - napravio je čvrst stabilizacijski program koji je ratom iscrpljenu Hrvatsku vratio među stabilne države.

Operacija Oluja

Premijerski mandat obilježila mu je i vojna operacija Oluja kojom je oslobođena tzv. Krajina i zbog toga je u posljednje vrijeme često spominjan u haaškoj sudnici, u procesu koji se vodi protiv Radovana Karadžića.

Valentić je bio prvi premijer koji se - nježno, ali otvoreno - suprotstavio izravnom miješanju predsjednika države u vođenje gospodarske politike zemlje. Kada Franju Tuđmana nije uspio uvjeriti da snažna samostalna vlada uvijek radi u korist, a ne na štetu jakog predsjednika države, sam je krajem 1995. podnio ostavku na - u Tuđmanovo doba prilično virtualan - premijerski položaj.

Nakon mutne, kratke i neuspješne priče s uvozom malezijskog automobila Protona, uz koju se vezao niz nikad dokazanih priča o Valentićevu privatnom iskorištavanju bivših premijerskih kontakata, njegova kompanija Niva potpuno se okreće biznisu građevinskih investicija.

Biznis preči

Kratkotrajni politički bljesak u Valentićevoj se karijeri dogodio nekoliko godina nakon Tuđmanove smrti kada se o njemu govorilo kao o mogućem novom šefu HDZ-a. No, biznis mu je bio preči. U Saboru je ostao do 2003.

Danas se smatra isključivo poduzetnikom, a svoju političku prošlost oslikava kao “privremeni iskorak s tog puta” u doba kada je trebalo pomoći u uspostavi mlade države.

Podržao je Račanove reforme

Iz vremena dok je bio zastupnik u Hrvatskom saboru, pamte se njegovi istupi u kojima je podržao reformske akcije Vlade Ivice Račana. Smatrao je da nijedna Vlada nema šanse ako se neprekidno mora boriti s rušećom frontom oporbe, bez obzira na to o čijoj je Vladi riječ, te da Račanu treba dopustiti da odradi mandat do kraja, čime je izazvao netrpeljivost među redovima HDZ-ovih zastupnika.

Izdvajamo