Dolazi iz Rumunjske

Nova voditeljica Ureda Svjetske banke Talijanka Elisabetta Capannelli

Svjetska banka do danas je osigurala potporu za 54 projekta u Hrvatskoj, u iznosu od oko 3,9 milijardi dolara
Elisabetta Capannelli
 Arhiva

Elisabetta Capannelli imenovana je za novu voditeljicu Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju, objavili su danas iz Svjetske banke. Državljanka je Italije, a na novu dužnost dolazi s 25 godina iskustva na području razvoja, kao i s iskustvom rada u više od 30 zemalja, pri čemu se bavila pitanjima makroekonomije, urbanog razvoja, infrastrukture i upravljanja.

Međunarodnu karijeru je započela 1992. godine u Aziji radom u Azijskoj razvojnoj banci u Manili, odakle je prešla u Svjetsku banku 1998. godine. Od 2005. do 2008. uzela je predah od rada u Svjetskoj banci i priključila se Europskoj komisiji, gdje je bila i savjetnica Joaquina Almunije, koji je tada bio povjerenik za ekonomske i monetarne poslove. Zadnje četiri godine gđa Capannelli bila je direktorica Svjetske banke za Rumunjsku i Mađarsku sa sjedištem u Bukureštu. Poslijediplomske studije je uspješno završila na sveučilištima u Bologni i Sussexu.

Portfelj Svjetske banke u Hrvatskoj obuhvaća zajmove u iznosu od 970 milijuna USD te tehničku pomoć, između ostalog, i na sljedećim područjima: prostorna analiza siromaštva, konkurentnost poslovnih klastera, analiza javnih izdataka za znanost i inovacije, analiza lakoće poslovanja (Doing Business) u pet gradova i deregulacija usluga. Oko dvije trećine financijskog angažmana Svjetske banke u Hrvatskoj pokriva prometni sektor, a otprilike dvadeset posto sredstava podržava projekte na području društvene uključenosti, zemljišnih knjiga i inovacija. Projekti uključuju i znatnu podršku javnoj upravi, čime se Hrvatskoj pomaže da što bolje iskoristi članstvo u Europskoj uniji, i sredstva iz fondova EU.

Otkako se 1993. priključila Svjetskoj banci, Hrvatska koristi financijsku i tehničku pomoć, strateške savjete i analitičke usluge koje pruža ta globalna razvojna institucija. Svjetska banka do danas je osigurala potporu za 54 projekta u iznosu od oko 3,9 milijardi USD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:27