Provodi due diligence

Novi pokušaj: Hrvatska poštanska banka se sprema preuzeti Jadransku banku

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 19.09.2017. u 10:41

 • Darko Tomaš / HANZA MEDIA

  Tomislav Vujić, Hrvatska poštansk abanka

  Hrvatska poštanska banka neizravno je najavila mogućnost preuzimanja Jadranske banke, potpisavši “ugovor o povjerljivosti” jer namjerava provesti dubinsko snimanje te sanirane banke iz Šibenika.

  U veljači ove godine DAB je objavio javni poziv za kupnju 100-postotnog udjela u toj banci, a rok za dostavu obvezujućih ponuda istekao je u svibnju. Premda se javilo sedam potencijalnih kupaca, samo je jedan predao obvezujući ponudu, a na kraju je i ona odbijena.

  Kako su tada pojasnili iz DAB-a, od jednog potencijalnog investitora primili su “izuzetno atraktivnu financijsku ponudu”, u smislu cijene i dodatne dokapitalizacije, ali nije im uspjelo “nedvojbeno utvrditi identitet potencijalnog investitora”, kao ni porijeklo novca kojim raspolaže.

  Država je očito na kraju odlučila rješenje potražiti s HPB-om, bankom u kojoj ima većinsko vlasništvo i koja je proteklih godina nakanila zahvatiti malo veći dio domaćeg tržišta. Problem je jedino što je i sam HPB u stalnoj potrazi za ulagačima jer mu je za širenje poslovne aktivnosti potreban svježi kapital.

  U javnom pozivu za iskazivanje interesa za kupnju Jadranske banke, koji je objavio u svibnju, DAB je naveo cijenu od 50 milijuna kuna za 100-postotni udjel.

  Jadranska banka ima 205 zaposlenika i 16 poslovnica. Tržišni udjel Jadranske banke iznosi 0,46 posto, a HPB-a 4,93 posto

  Izdvajamo