POSLOVNA ETIKA

OBVEZALI SE NA TRANSPARENTNOST Agencije za privremeno zapošljavanje potpisale etički kodeks

 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB Tvrtke članice Koordinacije za agencijski rad i posredovanje pri zapošljavanju Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) potpisale su etički kodeks kojim su se obvezale na pridržavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda u poslovanju, priopćeno je iz HUP-a.

Potpisom dokumenta "Poslovna etika" agencije za privremeno zapošljavanje, koje prema procjeni HUP-a pokrivaju 80 posto tržišta, obvezale su se na transparentnost i visoke etičke standarde u poslovanju i odnosu prema tražiteljima posla, ustupljenim radnicima, klijentima i korisnicima usluga.

Tako su se uz ostalo obvezale da posredovanje pri zapošljavanju i ustupanje na rad neće naplaćivati radnicima već isključivo poslodavcima te na pomoć radnicima u ostvarivanju njihovih prava.

Procjenjuje se da preko agencija za privremeno zapošljavanje u Hrvatskoj prosječno radi oko šest tisuća radnika mjesečno, a vrijednost tržišta procjenjuje se na pola milijarde kuna.

Podaci međunarodnog udruženja agencija za privremeno zapošljavanje pokazuju da u ukupnom broju zaposlenih u Europskoj uniji, zaposleni preko agencija sudjeluju s približno 1,6 posto, dok je u Hrvatskoj taj udjel 0,4 posto.

U nekima od najrazvijenijih zemalja stope su iznad europskog prosjeka, primjerice Njemačkoj 2,2, a Velikoj Britaniji 3,8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:40