IZVJEŠĆE OD PONEDJELJKA

OCJENA AGENCIJE MOODY'S: Načelni sporazum vjerovnika Agrokora dobar za kreditni rejting Hrvatske. Smanjuje rizik i negativne efekte na ekonomiju

Moody's headquarters in Lower Manhattan in New York is seen on Wednesday, September 12, 2012. The credit rating agency recently warned that a downgrade in the US AAA rating is possible if Congress does not develop policies to lower the nation's debt. (© Richard B. Levine), Image: 143674990, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Moody's agencija, New York

Potpisivanje načelnog sporazuma o nagodbi vjerovnika kreditno je pozitivno za Hrvatsku, navodi se u dnevnom izvješću kreditne rejting agencije Moody's ovog ponedjeljka. "Sporazum povećava vjerojatnost da će vjerovnici usuglasiti i konačnu nagodbu vjerovnika do 10. srpnja ove godine kako bi se izbjegao stečaj koncerna. Sporazum je kreditno pozitivan za Hrvatsku (Ba2 Stabilan), jer smanjuje rizik neorganiziranog restrukturiranja i negativnog efekta koji bi tvrtka takve veličine koja zapošljava 2,5 posto hrvatske ekonomije imala na domaće gospodarstvo u slučaju dugotrajnog stečajnog postupka", navodi se u ocjeni Moody'sa, uz napomenu kako je Agrokor godinama prije travnja 2017. imao financijskih problema, pad prihoda i probleme s poslovanjem zbog ekonomskih sankcija Rusiji.

"Zbog sistemske važnosti Agrokora, hrvatska Vlada je 6. travnja 2017. donijela Zakon o izvanrednoj upravi kojim se štiti poslovanje koncerna, dajući dodatno vrijeme od 15 mjeseci vjerovnicima da postignu nagodbu. Načelni sporazum vjerovnika podržava naš temeljni scenarij prema kojem će efekt restrukturiranja Agrokora biti ograničenog karaktera u odnosu na hrvatsku ekonomiju ove godine, što znači da bi godišnji rast bruto domaćeg proizvoda trebao biti na razini od 2,7 posto, s malom vjerojatnosti događanja neorganiziranog restrukturiranja koje bi imalo negativni učinak na ekonomiju", stoji u izvješću Moody'sa, uz napomenu kako je lex Agrokor i kredit od 480 milijuna u lipnju 2017. eura stabilizirao poslovanje koncerna i tako omogućio da Hrvatska u 2017. ostvari godišnji rast od 2,8 posto BDP-a. Pritom se naglašava kako je stabilizacija Agrokora pomogla i održavanju stabilnih poreznih prihoda, jer je procjena Međunarodnog monetarnog fonda pokazala da su ukupni prihodi Agrokora činili 14,7 posto hrvatskog BDP-a.

"Načelni sporazum vjerovnika jednako tako smanjuje rizika od prelijevanja krize u Agrokoru na političku scenu, jer bi neorganizirano restrukturiranje povećalo političku nestabilnost koja bi mogla ugroziti vladajuću koaliciju koja ima tanku većinu u parlamentu (77 od 151 zastupnika). Dodatno, ovaj će sporazum, tvrde analitičari Moody'sa, omogućiti Vlade da više energije i vremena posveti drugim programskim ciljevima i politikama. Ipak, upozoravaju u Moody'su, postignuti načelni sporazum ne jamči i da će se postići konačna nagodba vjerovnika koja uključuje šest tisuća vjerovnika koji potražuju ukupno 57 milijardi kuna. "To znači da će hrvatski kreditni rizik ostati sklon negativnim rizicima sve dok se nagodba vjerovnika ne postigne, jer će dotada, između ostalog, biti ograničena investicijska sposobnost Agrokorovih poduzeća. Hrvatske banke su, pak, većinom zaštićene od negativnih rizika Agrokora zbog ograničene izloženosti koncernu i visoke kapitaliziranosti. To proizlazi i iz stres-testa Hrvatske narodne banke koji je pokazao kako bi u slučaju negativnog scenarija samo neke male banke bile prisiljene na dokapitalizaciju", zaključuje se u analizi Moody'sa.

Inače, Ivica Todorić, još uvijek faktični vlasnik Agrokora je u intervju za N1 prozvao Moody's da je sa nekim menadžerima Agrokora, vodstvom hrvatske Vlade i nekim ljudima iz hrvatskog poslovnog miljea, rušeći kreditni rejting Agrokora početkom 2017., radio na propasti tog koncerna kako bi se mogao donijeti i aktivirati lex Agrokor i oduzeti vlasništvo Ivici Todoriću.

 

 

 

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo