Za mnoge kontroverzni sporazum

ODSAD BEZ CARINA S KANADOM IAKO RATIFIKACIJA CETA-e JOŠ TRAJE Najopsežniji europski trgovinski 'deal' potvrdilo je 5 članica, među njima i Hrvatska

AUTOR:
  • Hina,
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 21.09.2017. u 11:33

 • Leonhard Foeger / REUTERS

  Prosvjed zbog CETA-e u Austriji

  Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između EU-a i Kanade danas privremeno stupa na snagu, što znači da se od sada primjenjuju  svi trgovinski značajni elementi sporazuma, uključujući smanjenje carine, pristup tržištu i regulatornu suradnju.

  „CETA pruža fantastične mogućnosti izvoznicima, poduzetnicima, inovatorima i došlo je vrijeme da hrvatski poduzetnici potraže nove partnere u Kanadi”, objavili su iz ureda Europske komisije u Zagrebu.

  Hrvatska ostvaruje suficit u trgovini s Kanadom od 49 milijuna eura - vrijednost hrvatskog izvoza u Kanadu je 87 milijuna eura, a kanadskog u Hrvatsku 38 milijuna eura.

  Privremena primjena CETA-e slijedi nakon odobrenja država članica u Vijeću EU-a i Europskog parlamenta, a na snagu će u potpunosti i konačno stupiti nakon što sve države članice ratificiraju sporazum. Hrvatska je inače, treća zemlja po redu koja je ratificirala CETA-u. 

  U EU treba proći ratifikaciju u čak 38 parlamenata, što nacionalnih, što regionalnih, a do sada je ratificiran samo u pet zemalja članica – osim u Hrvatskoj, ratificiran je u Danskoj, Španjolskoj, Latviji i Malti. Potpisan je prošle godine, a mnogi kritičari globalizacijskih procesa i načina poslovanja multinacionalnih kompanija ga smatraju kontroverznim, pogotovo zbog predviđenog sustava rješavanja potencijalnih sporova investitora i vlada. Zbog njega, kao i pregovora o sličnom sporazumu sa SAD-om, održavani su masovni prosvjedi zbog straha da potkopavaju demokraciju, sigurnost hrane koja će se pojaviti na europskom tržištu, kao i zbog standarda vezanih za okoliš i radna mjesta. 

  Sporazum eliminira 98% carina na izvozne robe i najopsežniji je europski trgovinski ‘deal’.  Europska unija je drugi trgovački partner Kanade, prve su Sjedinjene Države, dok je Kanada tek deseti trgovački partner EU-a.

  Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da taj sporazum „sažima ono što želimo da bude naša trgovinska politika – instrument za rast u korist europskih poduzeća i građana, ali i alat za promicanje europskih vrijednosti, svladavanje globalizacije i oblikovanje globalnih pravila trgovine”.

  Tagovi

  Izdvajamo