SVJETSKA TRŽIŠTA

OPTIMIZAM ULAGAČA NA WALL STREETU Burzovni indeksi osjetno rasli, očekuju se dobri poslovni rezultati

Wall Street, njujorška burza
 Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi nadoknadili velik dio gubitaka od prethodnoga dana, što se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora i nadi ulagača u dobru sezonu poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones ojačao je 389 bodova ili 1,65 posto, na 24.033 boda, dok je S&P 500 porastao 1,26 posto, na 2.614 bodova, a Nasdaq indeks 1,04 posto, na 6.941 boda.

Rast tih indeksa zahvaljuje se, među ostalim, oporavku tehnološkog sektora, koji je ojačao 1 posto nakon što je dan prije potonuo 2,5 posto.

Tada je najviše, više od 5 posto, pala cijena dionice Amazon.coma jer je predsjednik SAD-a Donald Trump prozvao tog e-trgovca zbog visokih cijena isporuka proizvoda u SAD-u i najavio promjene.

No, jučer je cijena Amazona porasla 1,5 posto, jer ulagači ne vjeruju da će se Trumpove kritike pretočiti u zakon.

U tehnološkom sektoru jučer je u tržišnom debiju snažno, gotovo 13 posto, porasla i cijena dionice Spotify Technologya.

Oporavak tržišta zahvaljuje se i tome što nije bilo novih značajnijih vijesti o trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, pa su splasnule bojazni od trgovinskog rata.

Uz to, ulagači su vrlo optimistični uoči skorašnjeg početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 ineksa u proteklom tromjesečju porasle za 18,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zahvaljujući svemu tome, S&P 500 indeks nadoknadio je dio gubitaka od prethodnoga dana, kada je potonuo više od 2 posto, pa se vratio iznad svog 200-dnevnog pomičnog prosjeka, tehnički važnog pokazatelja, što je, kažu analitičari, pozitivan signal.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,37 posto, na 7.030 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,78 posto, na 12.002 boda, a pariški CAC 0,29 posto, na 5.252 boda.

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer se ulagači plaše da bi trgovinski rat između SAD-a i Kine naštetio globalnom gospodarstvu, pa ih nije ohrabrio ni jučerašnji rast Wall Streeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:12