Pad anketne nezaposlenosti

Državni zavod za statistiku objavio je kako je nezaposlenost u prvom kvartalu ove godine viša za 0,7 posto u odnosu na četvrti kvartal prošle godine dok je na godišnjoj razini nezaposlenost manja 0,6 posto.

Prema anketi o radnoj snazi, koja se temelji na metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO), u prvom tromjesečju 2009. godine u Hrvatskoj je bilo 167 tisuća nezaposlenih osoba.  To je za 94 tisuće osoba manje nego što je u tom razdoblju iznosila registrirana nezaposlenost koja se prati prema administrativnim evidencijama.

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je u prvom tromjesečju ove godine registrirana 261 tisuća nezaposlenih, a stopa registrirane nezaposlenosti bitno je veća od anketne i iznosila je 14,7 posto dok je stopa zaposlenosti bila 43,6 posto. Odnosno 74 tisuće nezaposlenih  muškaraca i 93 tisuće nezaposlenih žena te milijun i 608 tisuća osoba zaposlenih osoba od 3,7 milijuna radno sposobnog stanovništva (stariji od 15 godina). U radnom stanovništvu znatnija je većina muškaraca, čija je stopa zaposlenosti 51,1 posto, dok je kod žena to svega 37 posto.



NT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:36