Fina upozorava

PET GODINA FISKALIZACIJE Istječe valjanost prvih izdanih certifikata za fiskalizirane račune, tvrtke moraju tražiti nove

 Davor Pongračić / CROPIX

Financijska agencija (Fina) pozvala je u srijedu sve obveznike fiskalizacije kojima uskoro istječe valjanost certifikata potrebnih za izdavanje fiskaliziranih računa, a izdanih na rok od pet godina, da na vrijeme zatraže izdavanje novih.

U studenome, naime, istječe pet godina od početka izdavanja fiskalnih certifikata koje Fina izdaje. Kako ne bi došlo do prekida u postupku fiskalizacije računa, obveznici trebaju provjeriti kada su preuzeli certifikat te prije isteka valjanosti postojećeg certifikata zatražiti izdavanje novog čija će valjanost biti sljedećih pet godina, stoji u priopćenju.

Postojeći certifikat vrijedi do njegova isteka, neovisno o tome kada će obveznik fiskalizacije zatražiti izdavanje novog, napominje se.

Fina će obveznicima fiskalizacije slati obavijesti o isteku certifikata i to 45, 30 i 15 dana prije isteka njegove valjanosti. Obavijest će se slati na e-mail adresu osobe koja je upisana kao skrbnik certifikata ili na poslovnu adresu obveznika fiskalizacije.

Ako je nakon izdavanja certifikata kod obveznika došlo do promjene podataka koji Fini nisu prijavljeni (e-mail adresa skrbnika certifikata, adresa poslovnog subjekta ili promjena skrbnika certifikata), potrebno je u što kraćem roku dostaviti točne podatke kako bi agencija mogla obavijest o datumu isteka certifikata dostaviti pravovremeno i na pravu adresu.

Obveznici koji nisu primili obavijest o isteku valjanosti certifikata ili ne znaju kada im istječe valjanost mogu nazvati telefon 0800 0080 ili poslati upit na adresu e-pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a informacije o izdavanju certifikata za fiskalizaciju kao i popis poslovnica u kojima se izdaju objavljene su na internetskoj stranici www.fina.hr/fiskalizacija.

Fiskalizacija, kojom se Ministarstvu financija omogućava efikasni nadzor nad ostvarenim prometom gotovinom i suzbijanje sive ekonomije, uvedena je početkom 2013. godine.

Njome se svaki račun prije izdavanja pošalje Poreznoj upravi na ovjeru, a Porezna mu dodijeli jedinstveni identifikator računa - JIR, koji se u roku par sekundi vraća te se tek nakon toga može račun i ispisati. Poreznoj upravi JIR omogućuje da kontrolira je li iskazani porez na kraju i završio u proračunskoj blagajni.

Zakon o fiskalizaciji provodio se u tri faze - prvi su njime bili obuhvaćeni ugostitelji i srednje veliki trgovci, potom trgovci i slobodna zanimanja, a u trećoj fazi svi ostali obveznici fiskalizacije. U prvoj godini fiskalizacije hrvatski su ugostitelji, trgovci i odvjetnici prijavili 17,82 posto ili 8 milijardi kuna viši promet nego u 2012. godini.

Od 1. srpnja ove godine i "mali obveznici fiskalizacije" ili tzv. paušalisti po osnovi samostalne djelatnosti obvezni su izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:29