Fondovi EU

Poduzetnicima stiže pola milijarde eura za “zelene” projekte

Zagreb, 241114. Zgrada HEP-a, Ulica grada Vukovara 37. Radovi na obnovi procelja stare upravne zgrade Hrvatske elektroprivrede u Ulici grada Vukovara. Foto: Ronald Gorsic/CROPIX
Poduzetnicima koji žele biti “zeleni” te ulagati u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost u sljedećih nekoliko mjeseci iz fondova EU stiže više od pola milijardi kuna. Dio tog novca već je zapravo dostupan.

Trenutačno je otvoren (sve do 17. siječnja 2018.) poziv “Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama”, koji se provodi u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.- 2020., a koji mikro, malim, srednjim i velikim poduzetnicima na raspolaganje stavlja 114 milijuna kuna. Svrha tog poziva je poduprijeti provedbu mjera energetske učinkovitosti i/ili mjera za korištenje obnovljivih izvora, koje će u proizvodnim pogonima dovesti do smanjenja potrošnje energije od najmanje 20 posto u odnosu na potrošnju prije provedbe mjera. Uz te mjere, projektni prijedlog može uključivati i mjere energetske obnove zgrada koje su prateći objekt proizvodnog pogona, koje su isključivo povezane s proizvodnim procesima industrijske i/ili proizvodno-gospodarske namjene, kao što su uredske zgrade, proizvodne hale i sl. U tom slučaju, podupirat će se provedba mjera energetske učinkovitosti i ugradnje opreme za korištenje obnovljivih izvora, koje će u zgradama dovesti do smanjenja potrošnje isporučene energije za grijanje/hlađenje od najmanje 40 posto u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera.

U okviru istog programa planirano je još nekoliko poziva za dostavu projektnih prijedloga, a prvi ide uskoro. Kako nam kažu u Ministarstvu regionalnog razvoaj i fondova EU, do kraja studenog je planirana objava poziva “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora u zgradama javnog sektora”, s ukupnim iznosom od 380 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Nadalje, za početak 2018. godine planirana je objava poziva “Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja OIE u privatnom uslužnom sektoru (turizam i trgovina)”, s ukupnim iznosom od oko 76 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a planirana je i objava poziva na dostavu projektnih prijedloga “Krediti za energetsku učinkovitost u sektoru javne rasvjete”, s ukupnim iznosom od 150 milijuna kuna kroz financijske instrumente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:08