Pokretač Croatian makers lige

Poduzetnik Nenad Bakić postao savjetnik predsjednice države za digitalnu transformaciju i STEM

Nenad Bakić
 Željko Puhovski / CROPIX

Nenad Bakić, poduzetnik i investitor koji je pokrenuo i uspješno u hrvatskim osnovnim školama vodi projekt Croatian Makers te ih oprema IT uređajima, postao je savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović za digitalnu transformaciju i STEM.

Bakić je zajedno sa suprugom Rujanom Bakić osnovao Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), čiji je project i Croatian Makers liga, kako bi preko njega donirao i razvijao robotiku i automatiku u osnovnim školama.

Krenulo je s doniranjem opreme u 60-ak škola i centara za rad s mladima, te su lani s Croatian Makers ligom uključili 360 škola i ustanova, preko 8000 učenika i učenica te donirali 1800 robota.

Početkom ove godine je IRIM pokrenuo projekt “BBC micro:bit – STEM revolucija”, u koji je do sada uključeno više od 950 škola i ustanova te donirano više od 19.000 komada micro:bitova, objavili su na svojoj internetskoj stranici. Za prikupljanje novca za taj projekt je Bakić pokrenuo crowdfunding kampanju koja je privukla veliku pažnju i donacije u iznosu 300 tisuća dolara.

STEM je akronim sastavljen od početnih slova riječi Science, Technology, Engineering i Mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika), a formulirala ga je američka Nacionalna zaklada za znanost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:42