POSLJEDICE REFERENDUMA

POLITIČKA KRIZA U KATALONIJI POGODILA GOSPODARSTVO Građani izvukli preko 30 milijardi eura iz katalonskih banaka, strana ulaganja u regiju pala za 40%

Politička nestabilnost nastala u listopadu 2017. u Kataloniji rezultirala je značajnim padom količine novca u katalonskim bankama, navodi El País. Osim toga, zabilježen je pad od 40% u stranim ulaganjima u ovu španjolsku regiju.

Podaci Španjolske banke (el Banco de España) pokazuju da su Katalonci odlučili izvući 31,4 milijarde eura iz katalonskih banaka između listopada i prosinca 2017. Tako je štednja ove španjolske autonomne zajednice pala sa 15,06% na 12,7% u samo dva mjeseca.

Podaci pokazuju da je Katalonija završila proteklu godinu sa 153,3 milijarde eura depozita, što je najniže nakon 2008. i početka financijske krize. Odonda ta brojka nije padala ispod 180 milijarde. No, borba i referendum za nezavisnost Katalonije to su promijenili.

Osim toga, ta je borba uzrokovala i premještanje sjedišta katalonskih banaka. Naime, u osam godina krize Katalonija je prestala biti sjedištem skoro svih velikih banaka te regije iz raznih razloga. A ovo je bila kap koja je prelila čašu za posljednje dvije, CaixaBank i Sabadell koje su svoje sjedište preselile u Valenciju. Osim tih banaka, više od 3,000 tvrtki također su premjestile svoje središte iz Katalonije.

Međutim, Katalonija je ostala i bez vanjskih investicija. Kako piše El País, u prošloj je godini u Kataloniji zabilježen pad od 40% u stranim ulaganjima.

Iako Ministarstvo gospodarstva Španjolske još uvijek ne želi taj pad povezati s neredima i referendumom te premještanjem tvrtki iz Katalonije, činjenica da su sve ostale španjolske regije zabilježile rast stranih ulaganja govori sama za sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:59