DOBRI REZULTATI

Porezna uprava zadovoljna učincima fiskalizacije: Ugostitelji prijavili promet veći za 46 posto

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.06.2013. u 16:57

Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Usporedba PDV obrazaca za prva četiri mjeseca ove godine s onima iz istog razdoblja lani pokazala je da je iznos ukupno oporezivih isporuka u djelatnosti smještaja i ugostiteljstva povećan za 431,8 milijuna kuna, a u trgovini za 2,35 milijarde kuna, priopćeno je danas iz Porezne uprave.

Iz Porezne uprave ističu da su zadovoljni učincima fiskalizacije i za travanj, tijekom kojeg su fizičke osobe, uglavnom ugostitelji, prijavile promet veći za 46,12 posto u odnosu na isti mjesec lani. Povećanje prometa u travnju su prijavile i male pravne osobe, i to za 31,31 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Obveznici koji su u sustav fiskalizacije ušli 1. travnja, navode iz Porezne uprave, također su polučili dobre rezultate.

Tako su fizičke osobe iz djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravaka motornih vozila i motocikala u travnju ove godine prikazali 6,77 posto veći promet nego u travnju lani, dok je kod malih pravnih osoba promet istodobno povećan za 8,07 posto.

Odvjetnici, koji su u sustav fiskalizacije također ušli 1. travnja, ostvarili su pak 10,77 posto veći promet u odnosu na travanj 2012. godine.

Iz Porezne uprave naglašavaju da su podaci proizašli iz usporedbe PDV obrazaca koje su podnijeli obveznici fiskalizacije kod kojih je Porezna uprava vršila nadzor.

Riječ je o 5.486 fizičkih i malih pravnih osoba iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, 248 odvjetnika i 10.694 obveznika koji spadaju u djelatnost trgovine na veliko i na malo te popravaka motornih vozila i motocikala.

Izdvajamo