Nova direktiva u primjeni

Poreznici sad znaju čega ste stvarno vlasnik, a razmjenjuju podatke s kolegama iz drugih država EU

European Economic and Financial Affairs Commissioner Pierre Moscovici holds a news conference on the EU executive's economic forecasts at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, February 13, 2017. REUTERS/Francois Lenoir
S prvim danom ove godine Porezna uprava ima izravan pristup informacijama o stvarnim vlasnicima poduzeća, zaklada i drugih entiteta, a i omogućena je razmjena podataka s kolegama iz drugih država Europske unije.
Naime, na snagu su stupile izmjene Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza. Time je u naše, ali i ostala nacionalna zakonodavstva, uključena Direktiva Vijeća 2016/2258.
Europska komisija očekuje da će se novim pravilima znatno pridonijeti borbi poreznih tijela protiv struktura opisanih u tzv. Rajskim dokumentima, odnosno slučajeva utaje poreza ili pranja novca preko offshore tvrtki.
- Želimo poreznim tijelima pružiti ključne informacije o osobama koje stoje iza svih poduzeća i zaklada. Te su im informacije nužne za prepoznavanje i suzbijanje izbjegavanja plaćanja poreza - istaknuo je jučer Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:04