ISPUNJENO OBEĆANJE

POSAO VRIJEDAN DESET MILIJARDI EURA Francuska vlada planira prodati 50 posto udjela u državnoj lutriji

Listić za lutriju "La Francaise des Jeux"
 Jean-Paul Pelissier / REUTERS

Francuska vlada planira prodati oko 50 posto udjela u državnoj tvrtki za igre na sreću Francaise des Jeux (FDJ) u sklopu započetog vala privatizacije državnih poduzeća, prenijeli su francuski mediji.

Vlada u Parizu planira prodati 10 milijardi eura vrijedne udjele u državnim tvrtkama kako bi prikupila novac za uspostavu novog fonda za financiranje inovacija, u skladu s predizbornim obećanjem predsjednika Emmanuela Macrona.

Tvrtka lutrije u 72-postotnom je vlasništvu francuske države i već se dugo spominje u skupini primarnih kandidata za privatizaciju, podsjeća Reuters.

Država se konačno odlučila prodati kompaniju putem IPO-a koji bi trebao biti dovršen najkasnije početkom 2019., objavio je francuski list Journal de Dimanche, pozivajući se na upućene izvore.

Francuska bi država, po pisanju francuskog lista, zadržala udio od oko 25 posto u drugoj državnoj lutriji u Europi, nakon talijanske Lottomatice, a dodatni udio mogao bi kupiti i neimenovani privatni investitor iz sektora igara ili medija.

Državno holding društvo APE angažiralo je investicijsku banku BNP Paribas i odvjetničko društvo Weil, Gotshal & Manges LLP da pripreme prodaju Francuske lutrije.

U ministarstvu gospodarstva nisu željeli komentirati medijske napise a u državnoj holding tvrtki APE nisu odmah bili dostupni za komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:31