NOVI ZAKON

POSLODAVCI UPOZORAVAJU 'Minimalna plaća mogla bi dovesti do tisuća otkaza'

 AFP

Većina njemačkih poslodavaca od 1. siječnja zaposlenicima mora platiti najmanje 8,50 eura po satu. Uvođenje zakonski određenog minimuma plaće uznemirilo je poslodavce u toj zemlji koji ističu da će to ugroziti veliki napredak na tržištu rada koji je Njemačka postigla u posljednjem desetljeću.

Od 28 zemalja EU, zakonski definiranu minimalnu plaću ima njih 21, uključujući i Hrvatsku, ali u Njemačkoj to nije bio slučaj. Ekonomisti u pravilu ističu da to nije dobro za rast ekonomije i zapošljavanje jer poslodavcima povećava troškove i otežava prilagodbu uvjetima na tržištu.

Nedavno objavljena studija Inicijative za novu socijalno tržišnu ekonomiju, koju financiraju njemački poslodavci u metalnoj industriji i elektroprivredi, pokazuje da će zbog novog zakona bez posla ostati između 250 i 570 tisuća ljudi.

Zakon je u Njemačkoj uveden nakon duge rasprave u parlamentu, a jedna je od važnih mjera na kojoj je inzistirala Socijaldemokratska stranka, član njemačke koalicijske vlade. Minimalna se plaća ne mora isplaćivati vježbenicima i nekvalificiranim radnicima mlađim od 18 godina. Kako bi se potaknulo zapošljavanje ljudi koji su bez posla više od godinu dana, oni zajamčeni minimalac neće dobivati prvih šest mjeseci rada.

No, poslodavci smatraju da im to neće puno koristiti. Osim otpuštanja, ističu da će zakon donijeti i povećanje cijena. Kako je objavio Centar za istraživanje i analizu poslovnog ciklusa u Münchenu, od 6300 anketiranih tvrtki više od četvrtine je odgovorilo da će biti pogođeno uvođenjem minimalne plaće. Od toga njih 57 posto tvrdi da planira mjere za smanjenje troškova.

Različiti sektori će reagirati na različite načine: u proizvodnji će četvrtina poslodavaca pribjeći otpuštanju, u trgovini trećina, ali tek 16 posto u uslužnom sektoru, oni će povećati cijene. Restorani i hotelska industrija će posebno biti pogođeni uvođenjem minimalca jer se u velikoj mjeri oslanjaju na niskokvalificiranu radnu snagu koja trenutačno zarađuje manje od 8,50 eura na sat.

Obje studije također utvrđuju da će teže biti pogođena istočna Njemačka gdje su plaće nakon ujedinjenja ostale niže nego u zapadnom dijelu zemlje.

Kako bi ublažio problem, njemački stručnjaci vladi preporučuju da, poput nekih drugih zemalja, uvede subvencije za pogođene poslodavce. U Francuskoj, koja ima jedan od najvećih ‘minimalaca’ u EU, 9,53 eura po satu, poslodavci od vlade primaju dodatke na plaću kako bi se umanjile negativne posljedice za određena radna mjesta.

No, stručnjaci za minimalnu plaću Ronnie Schöb and Andreas Knabe, koji predlažu uvođenje subvencija, svjesni su da bi to bila “skupa politika”.

Kako bi se potaknulo otvaranje novih radnih mjesta i rast ekonomije, francuski su poslodavci tražili ukidanje nekih dodataka na plaću i na taj su način kompenzirali troškove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:08