JEDNOSTAVNIJE I SIGURNIJE

POTPISI NA RAČUNIMA ODLAZE U POVIJEST? Globalne kartičarske kompanije ukidaju obavezu autorizacije kupovine vlastoručnim potpisom

 Profimedia, Alamy

Autorizacija kupovine kreditnom karticom vlastoručnim potpisom mogla bi uskoro postati povijest. Velike kartičarske kompanije American Express, Visa, Mastercard i Discover najavile su kako više neće tražiti potpis kupca za potvrđivanje transakcija i to zato što su, kažu, “potpisi zastarjeli” i ne služe svrsi, piše New York Times.

Kada je mogućnost plaćanja kreditnim karticama tek uvedena sredinom 20. stoljeća, potpis je služio kao potvrda identiteta kupca, a trgovci su često i sami provjeravali podudaraju li se potpis na poleđini kartice s onim na računu kako bi bili sigurni da osoba koja kupuje uistinu je vlasnik/ca kartice. Međutim s bujanjem kartične trgovine te razvojem internetske trgovine, potpis je sve više gubio na vjerodostojnosti, a novi digitalni načini osiguranja od krađe podataka, prevara i neautoriziranih transakcija postali su nužnost.

Na tom tragu, kako je objavio Forbes, od 2015. godine kartice s magnetskom trakom sve više zamjenjuju kreditne kartice s ugrađenim čipom s kojima je potpis, kao provjera identiteta i način autoriziranja transakcije, postao suvišan. Naime, u magnetskoj traci pohranjeni su podaci koji se ne mogu mijenjati te ostaju isti za sve transakcije s tom karticom. Drugim riječima, ako je netko saznao broj vaše kreditne kartice, moći će koristeći se tim podatkom kupovati na vaš račun. S druge strane, kada se koristi kartica s ugrađenim čipom, prilikom svake kupovine čip kreira jedinstveni transakcijski kod koji se nikada ne ponavlja više od jednom, što neovlašteno kopiranje kartice čini znatno težim.

Visa je, primjerice, objavila kako je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) postotak krivotvorenih transakcija u rujnu prošle godine pao za 70 posto u usporedbi s prosincom 2015. godine, upravo zahvaljujući sve raširenijem korištenju čipiranih kartica.

Obvezu potpisivanja četiri najveće kartičarske kompanije, prema New York Timesu, počet će ukidati kasnije ovog mjeseca. American Express jedina je među njima koja je potpis odlučila eliminirati u cijelom svijetu.

U Hrvatskoj je za American Express zadužen PBZ Card, budući da Privredna banka Zagreb posjeduje franšizu za izdavanje kreditnih kartica ove kompanije.

- Na sve American Express kartice, čiji izdavatelj je PBZ Card, implementirana je EMV čip tehnologija koja zadovoljava najviše postojeće sigurnosne standarde u kartičnom poslovanju. Trenutno se kao način autentifikacije korisnika prilikom transakcije najvećim dijelom koristi njegov potpis, a za neke transakcije, poput podizanja gotovine na bankomatima, koristi se PIN – odgovorili su iz PBZ Carda na naš upit o odluci American Expressa da diljem svijeta povuče potpis kao sredstvo autentifikacije. Iako nisu potvrdili takve planove za hrvatsko tržište, poručili su kako će se i u budućnosti prilagođavati mogućim novim zahtjevima.

Dodatno, Mastercard potpis više neće zahtijevati u Kanadi i SAD-u, dok će Discover uz ove zemlje, potpise ukinuti i u Meksiku te na Karibima. Visa će pak odluku o zahtijevanju potpisa prepustiti svim trgovcima u Sjevernoj Americi koji imaju platne sustave za čitanje čip kartica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:53