Stranački pogledi u budućnost

POTRAGA ZA HRVATSKOM 2.0 Mnogima nije jasno što je digitalna ekonomija iako je uvjet rasta

S konferencije “Hrvatska 2.0: digitalna rješenja za bolju budućnost”
 Sandra Šimunović / CROPIX

U finišu kampanje, stranačka koplja ukrstila su se i oko digitalizacije i informatizacije državne uprave. Pokazalo je to jučerašnje sučeljavanje HDZ-a, Narodne koalicije i Mosta u prostorijama HUB-a 385 u Zagrebu, na konferenciji “Hrvatska 2.0: digitalna rješenja za bolju budućnost”.

Sve vodeće stranke i koalicije u zemlji slažu se da hrvatsku javnu upravu konačno treba informatizirati, a složni su i u ocjenama da si Hrvatska u digitalizaciji i informatizaciji više ne može dopustiti gubitak vremena. No, različito gledaju na to tko bi u novoj Vladi trebao biti nadležan za digitalizaciju i informatizaciju.

Dok u SDP-u, vodećoj stranci Narodne koalicije, smatraju da se odgovorna osoba za digitalizaciju i informatizaciju može pronaći u nekom od već ustrojenih ministarstava, kojem bi se proširile ovlasti, u HDZ-u vjeruju da je Hrvatskoj potreban tim koji bi javnu upravu uveo u 21. stoljeće, uz mogućnost da se digitalizacijom bavi i potpredsjednik Vlade. U Mostu također smatraju da bi brigu o digitalizaciji trebalo povjeriti potpredsjedniku Vlade.

Stranačke stavove na konferenciji koju su, među ostalim, organizirali Uber, HUP, IBM i HUB 385, iznosili su Gordan Maras i Darko Parić iz Narodne koalicije, Ivana Maletić i Bernard Gršić iz HDZ-a te Dubravka Jurlina Alibegović, tehnička ministrica uprave, i Josip Katalinić iz Mosta.

- Mi se još vodimo regulativama 19. stoljeća - papir, potpis i pečat. I naš je sustav obrazovanja iz 19. stoljeća - požalio se poduzetnik Saša Cvetojević.

- Svijet se oko nas kreće brzinom svjetlosti, a mi još kao da guramo kameni kotač - upozorio je i Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a.

- Naša administracija jako teško razumije što je to digitalna ekonomija. Kada sam 2012. ustvrdio da bismo trebali digitalno dobivati dokumente poput rodnog lista i domovnice, gledali su me kao da u srednjem vijeku ustvrdite da je Zemlja okrugla - odgovorio im je Parić.

I u drugim strankama upozoravaju da promjene koči administracija.

- Mi se zalažemo za državu bez papira. No, za to je potrebna edukacija javnih službenika. Puno toga već imamo, samo to treba provoditi - istaknula je D. Jurlina Alibegović.

- Pečat pokazuje svu nemoć da se nešto napravi. On je pokazao da Timov tim ne funkcionira - odgovorio je Maras predstavnicima HDZ-a i Mosta.

- Pojednostavljenje poslovnog okruženja i uklanjanje svih nepotrebnih propisa pripadaju među naša glavna izborna obećanja - napomeunla je I. Maletić, dok je njen stranački kolega Gršić dodao kako je cilj HDZ-a nadogradnja sustava e-građanina.

Puno toga Hrvatska bi mogla naučiti od Latvije, upozorio je Edvards Smiltens, zastupnik u latvijskom parlamentu. - Digtalna ekonomija je sredstvo za poticanje gospodarskog rasta - poručio je Smilten.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:42