ČETIRI ZVJEZDICE

Predsjednici Hrvatske i Slovenije na svečanosti: Slovenci u Tuhelju otvorili hotel od 12 milijuna eura

Ne samo da su nam Slovenci nizom toplica uz granicu uzeli većinu turista, nego su još kupili i derutne terme Tuhelj u Zagorju te od njih napravili čudo.

A tih čudesa je sve više: upravo je otvoren novi hotel s četiri zvjezdice, vrijedan 12 milijuna eura. Uključuje 120 dvokrevetnih soba, od čega šest apartmana, te moderni polivalentni kongresni centar za 450 osoba, sve povezano toplim hodnikom. Kongresni centar ima dnevno svjetlo, multifunkcionalne dvorane i vanjsku terasu. Hotel ima i podzemnu garažu s 80 parkirnih mjesta.

Investicijama Slovenaca u hrvatski turizam tu nije kraj, što je dovoljan razlog da otvaranju hotela prisustvuju hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov slovenski kolega Danilo Türk.

Plan razvoja

- Imamo plan razvoja za nekoliko godina pa planiramo proširenje kupališta i obogaćivanje vodenim atrakcijama, a zatim uređenje kampa. Trenutačno imamo manji kamp sa 30 parcela, koji želimo proširiti i sagraditi dodatni smještaj u obliku bungalova - rekla je direktorica hotela Ivana Kolar.

Dosad su terme Tuhelj godišnje bilježile 55.000 noćenja i 240.000 kupača, a očekuju da će sljedeće godine rast biti najmanje 20 posto. Trenutačno imaju 130 zaposlenika, a zaposlit će ih još 30. U termama Tuhelj je lani ostvaren ukupni prihod od četiri milijuna eura, a u vlasništvu su termi Olimia, najuspješnijih u Europi, s nizom toplica i seoskih domaćinstava.

Čatež, najpoželjnije termalno odredište Hrvata, lani su zabilježile nevjerojatnih 35 milijuna eura prihoda i pet milijuna eura dobiti. Tijekom 2011. ostvareno je 689.866 noćenja, od čega su polovicu činili Hrvati, Talijani i Srbi, što je u odnosu na 2010. rast od 0,2 posto.

Svi u konzorcij

Zašto Hrvatska ne ostvaruje ni deset posto slovenske zarade na toj vrsti turizma, najbolje je opisao Franko Palma, predsjednik Hrvatske udruge hotelijera. - Više sam puta prošao Podčetrtek i znam da je stvar u boljoj organizaciji. Nema tu filozofije. Svi su se oni spojili u konzorcij: vinari, medari, obrtnici, terme Olimia, seljačka domaćinstva. Nude gostima širi spektar sadržaja i sve je objedinjeno - kaže Palma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:34