Trend rasta

PRIVUKLI 200 TISUĆA GRAĐANA Dosad uložili više od 8 milijardi kuna u investicijske fondove

Imovina svih investicijskih fondova u Hrvatskoj je 21,5 milijardi kuna
 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Tijekom 2016. godine više od 10.000 novih građana počelo je ulagati i štedjeti u investicijskim fondovima, tako da ih je krajem godine bilo više od 200.000, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), koja u sklopu obilježavanja Svjetskog dana investicijskih fondova organizirala različita edukativno-informativna događanja s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti dugoročne štednje.

Građani Zagreba ove srijede su se na Info pultu HGK na zagrebačkom Cvjetnom trgu imali prilike pobliže upoznati s investicijskim fondovima, posebice načinom na koji funkcioniraju, zašto ulagati u njih, koje su vrste investicijskih fondova, koji su izvori informacija te što bi trebalo znati prije početka ulaganja.

Tržište kapitala jedan je od osnovnih stupova osobne štednje, koji u Hrvatskoj još nije dovoljno zastupljen, kazao je predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima pri HGK Hrvoje Krstulović. Naveo je kako primjerice u SAD-u više od 40 posto kućanstava ima dio osobne financijske imovine uloženo na tržište kapitala, bilo izravno ili neizravno kroz instrumente kao što su investicijski fondovi.

Za ulagatelje investicijski su fondovi gotovo idealan financijski instrument za pristup štednji i ulaganju na tržištu kapitala. Izuzetna reguliranost i transparentnost poslovanja i upravljanja fondovima, redoviti izvještaji s cjelokupnim informacija prije i poslije kupnje udjela te sama detaljna dokumentacija fondova nude građanima dodatnu zaštitu i sigurnost, kazao je.

"Samo ulaganje na tržištima kapitala nije bez rizika, ali zato pravilna raspodjela ukupnih osobnih financijskih sredstava po klasama imovine od depozita do novčanih, obvezničkih, mješovitih i dioničkih fondova nudi razumno upravljanje tim rizicima", rekao je Krstulović, napominjući kako je trend ulaganja građana u investicijske fondove tijekom 2016. godine vrlo pozitivan kako po broju građana (više od 5 posto građana ulaže u fondove) tako i po imovini koju imaju u fondovima, više od 8 milijardi kuna na kraju 2016. godine.

Investicijski fondovi omogućuju građanima jednostavan, transparentan i fleksibilan pristup tržištu kapitala te omogućuju upravljanje sredstvima ulagatelja uz brojne pogodnosti - mogućnost ulaganja i štednje već od 100 kuna mjesečno, transparentan prikaz troškova, rizičnosti i strukture samog ulaganja, jednostavan i brz postupak kupnje i prodaje udjela itd., navode iz HGK.

Dodaju i kako u Hrvatskoj postoji cijela paleta otvorenih investicijskih fondova (trenutno preko 90 UCITS fondova) koji zadovoljavaju široki spektar potreba građana za ulaganjem i štednjom, odnosno imaju različite investicijske ciljeve i strategije. Postoji i više od 30 AIF fondova namijenjenih profesionalnim ulagateljima sa posebnim ciljevima i rokovima ulaganja.

Iz HGK navode da je ukupna imovina svih investicijskih fondova u Hrvatskoj na kraju 2016. iznosila 21,5 milijardi kuna (rast od 28,5 posto), od čega UCITS-a 18,5 milijardi (rast od 33 posto), a AIF-a 3 milijarde (rast od 5,5 posto).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:48