BAŠ U VRIJEME EURA

Proizvođači počeli smanjivati pakiranja limenki piva sa 0,5 na 0,4 l

Ilustracija
 Danijel Soldo / EPH

Nakon što su konditori proteklih godina odradili najveći val smanjenja pakiranja pa su čokolade od 100 grama uz istu cijenu smanjene na table od 80 grama, sada je isti trend krenuo i u pivarskoj industriji.

U trgovinama su se pojavile limenke piva od 0,4 litre. U jeku potrošnje piva tijekom Europskog nogometnog prvenstva i početka ljeta na policama se nalazi pravi miks ponude i cijena piva, a potrošači na društvenim mrežama negoduju.

Prilagodili cijenu

“Volim popiti jedno pivo od 500 mililitara. Ako popijem dva, spava mi se i prebacujem se na vino. Ne želim 80 posto svog piva ili 160 posto, želim 100 posto”, piše na Facebooku jedan od ljubitelja piva.

Analitičari koji se bave maloprodajom procjenjuju da potrošači ipak bolje reagiraju na manje pakiranje, nego na povećanje cijena. Uostalom, osim čokolada, proteklih su se godina potiho već smanjila pakiranja majoneze, kave, pašteta i mnogih drugih proizvoda.

U Zagrebačkoj pivovari potvrđuju da su smanjili količinu jednog svog premium brenda, Becksa, i to u limenci. U trgovinama će se ubuduće, kažu u Zagrebačkoj pivovari, prodavati limenke Becksa od 0,4 litre, a po kafićima će se i dalje nuditi Becks u bocama od 0,5 litara. Usporedo s manjom limenkom, pojašnjavaju, korigirali su i cijenu piva. No, ističu kako krajnju cijenu proizvoda određuju trgovci čija je riječ posljednja pri određivanju cijena.

- Smanjili smo količinu Becks limenke. Promjena nema nikakvog utjecaja na kvalitetu piva te smo sigurni da će potrošačima Becks nova limenka biti atraktivna - poručuju iz Zagrebačke pivovare.

Slični su trendovi i u Karlovačkoj pivovari. Ta je pivovara, kažu u Karlovcu, nedavno uvela novo pakiranje limenke Karlovačkog piva od 0,4 litre, i to u pakiranju od šest komada. Unatoč tome, na tržištu i dalje nudi Karlovačko pivo u limenci od 0,5 litara, pojedinačno i u pakiranju od četiri komada. I oni su, ističu, cijenu prilagodili veličini pakiranja.

Premium segment

-Pivo Heineken već je godinama na tržištu prisutno i u pakiranju od 0,5 litara u pojedinačnim limenkama te u pakiranju od 0,4 litre, u limenkama od četiri komada i u staklenim bocama. Amstel u limenci prisutan je u pojedinačnom pakiranju od 0,4 litre te u višestrukom pakiranju od četiri komada od 0,5 litara - napominju u Karlovačkoj pivovari.

U obje pivovare ističu kako su se izbacivanjem na tržište pakiranja piva od 0,4 litre samo prilagodili zahtjevima tržišta i trendovima koji vladaju na europskom i svjetskom tržištu. Pivari kažu i kako su prethodno proveli istraživanje tržišta.

- S pakiranjem od 0,4 litre prije svega želimo biti pristupačniji potrošačima kojima količina nije primarna ili im je 0,5 litara previše. Uspjeh pakiranja među potrošačima određuje hoće li se ono održati na tržištu - poručuju iz Karlovačke pivovare.

- Promjena veličine pakiranja već je nekoliko godina rastući trend u pivskoj kategoriji na europskom i našem tržištu, pogotovo u premium segmentu koji se na taj način dodatno diferencira od core brandova - napominju u Zagrebačkoj pivovari.

I Pero Ivanković, predsjednik Udruge pivara pri HGK, u pojavi limenke piva od 0,4 litre vidi ponajprije marketinški potez pivovara. No, upozorava i da se navike potrošača teško mijenjaju.

- Pakiranje od 0,4 litre pridonosi širini ponude, a time pivovare šire asortiman svojih proizvoda i nastoje poboljšati svoju tržišnu poziciju. Ipak, u Hrvatskoj je i dalje dominantna konzumacija piva od 0,5 litara i upravo ona stvara najviše prometa - ocjenjuje Ivanković.

Veliki porezi

Prema podacima kojima raspolaže, ukupni promet pivarske industrije u Hrvatskoj lani je iznosio oko 4,1 milijardu kuna. No, taj podatak uključuje i trošarine i PDV: ako iz računice izuzmemo ta davanja državi, same pivovare godišnje uprihode oko 2,7 milijardi kuna.

Pivo se u Hrvatskoj konzumira više od europskog prosjeka. Naime, dok je prosjek konzumacije piva na Starom kontinentu 63 litre po stanovniku godišnje, u Hrvatskoj iznosi 77 litara.

- Hrvatska je u prosjeku Europe i kada je riječ o širini ponude. U posljednje vrijeme imamo izražen i trend otvaranja malih pivovara - zaključuje Ivanković.

Špica turističke sezone svakako će, uvjereni su u pivovarama, dati dodatni poticaj prodaji piva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:20