PODACI SERVISA MOJAPLAĆA

PROSJEČNA NETO PLAĆA U HRVATSKOJ JE 5596 KUNA Top menadžeri imaju 130 posto veća primanja od prosjeka, a pomoćni radnici 40 posto niža

 Davor Pongracic / HANZA MEDIA

Po podacima servisa MojaPlaća, u prvom kvartalu 2018. prosječna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5596 kuna, a dok djelatnici top menadžmenta u prosjeku imaju 130 posto viša primanja, djelatnici pomoćnih zanimanja imaju 40 posto nižu plaću od prosjeka.

Plaća s bonusima iznosila je oko 5860 kuna, ipak medijan plaće je niži i iznosi 5000 kuna, što znači da veći broj ispitanika ima plaću nižu od prosjeka nego onih čija je plaća viša od njega, priopćio je portal MojPosao u četvrtak.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, prosječna mjesečna neto plaća bila je 3 posto viša, a ispitanici u prosjeku očekuju neto plaću od 5503 kune. Tradicionalno, muškarci su imali u prosjeku 13 posto višu plaću od žena i zarađuju 5952 kune, dok žene zarađuju u prosjeku 5253 kune.

U priopćenu je istaknuto da su u prvom tromjesečju, osim top menadžmenta sa 130 posto višom plaćom u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja ona iz područja tehnologije i razvoja sa 67 posto višim prosjekom. Slijede ih informacijske tehnologija s 37 i ljudski potencijali s 32 posto višom plaćom od prosjeka.

Plaće u tekstilnoj i kožnoj industriji porasle 14 posto

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima, kojima je plaća 40 posto niža od prosjeka, u tekstilnoj i kožnoj industriji je 37 posto niža, radnici u uslužnim djelatnostima imaju 31 posto nižu plaću, a radnici u turizmu i ugostiteljstvu 18 posto ispod prosjeka. Ipak, u odnosu na isto razdoblje lani plaće u tekstilnoj i kožnoj industriji porasle su za 14 posto.

Osobe sa završenim fakultetom u prosjeku imaju 48 posto viša primanja od osoba sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 23 posto višu plaću od prosječne. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću za čak 96 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke. U privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu plaća je 11 posto viša i iznosi u prosjeku 6214 kune, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže, a prosječna plaća iznosi 5344 kune. U tvrtkama u državnom vlasništvu plaća je viša za 3 posto od prosjeka i iznosi 5769 kuna, dok je u javnoj i lokalnoj samoupravi jednaka prosjeku i iznosi 5622 kune. U manjim tvrtkama prosječna plaća je niža, a u većim je viša, pokazalo je istraživanje.

Prema županijama, najniže plaće u prvom kvartalu 2018. zabilježene su u Brodsko-posavskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, gdje su za oko 20 posto niže, a najviša je u Gradu Zagrebu, 13 posto iznad prosjeka, odnosno 6503 kune.

Najviše zaposlenika kao beneficiju prima naknadu za putne troškove, mobilni telefon i parking. Bonus za obljetnice, primjerice za 10 godina rada ima 18 posto ispitanika, besplatno piće ima njih 16 posto, a četvrtina radnika nema dodatnih pogodnosti, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:11