OSAM MJERA

PULA OSIGURALA MILIJUN KUNA ZA DODATNI RAZVOJ PODUZETNIŠTVA Žele poticati zapošljavanje nove radne snage, povećati konkurentnost...

Boris Miletić
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Grad Pula osigurao je čak milijun kuna bespovratnih sredstava za dodatni razvoj poduzetništva u Puli.

Kako su pojasnili u gradskoj upravi, kroz osam mjera, Pula želi smanjiti početne financijske izdatke poduzetnika prilikom pokretanja poslovanja, poticati zapošljavanje nove radne snage, povećati konkurentnost, povećati udio inovativnih gospodarskih subjekata u ukupnom broju gospodarskih subjekata koji će generirati rasti i razvoj, olakšati nabavku suvremenih strojeva, alata i opreme, potaknuti poduzetnike na korištenje sredstava iz EU fondova, ojačati pozicije gospodarskih subjekata na inozemnom tržištu i omogućiti im širenje poslovanja.

"Pula je nakon Zagreba, grad s najviše poduzetnika u Hrvatskoj u odnosu na radno sposobno stanovništvo, a da je Pula sve atraktivnija investitorima svjedoči i pojačana poduzetnička aktivnost u gradu. Grad Pula je u protekle četiri godine samo za direktne poticaje izdvojio 8,2 milijuna kuna, a drago mi je da u odnosu na program iz 2010. godine danas imamo 15 posto više žena poduzetnica. Osim ovih direktnih poticaja, na cjelokupnu kvalitetu života u gradu utječe više faktora na koje kao Grad možemo utjecati. Tako u Puli danas nema liste čekanja za upis djece u dječje vrtiće, Grad financira produženi boravak učenika u školama kako bi pomogli zaposlenim roditeljima, provodi se jedno smjenska nastava u gotovo svim osnovnim školama, godinama imamo dežurne službe u dječjim vrtićima, a dodjelom stipendija potičemo izvrsnost. I ovom prigodom pozivam poduzetnike s područja Pule da se prijave na javni poziv i iskoriste priliku za dodjelom bespovratnih sredstava za svoje poslovanje“, naglasio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

U odnosu na prijašnje pozive, ove je godine ženama poduzetnicama omogućeno ostvarivanje veće potpore za 20 posto, odnosno najviše do 12 tisuća kuna. Stopostotni odobreni iznos potpore za nabavu informatičke opreme ove godine mogu iskoristiti i oni poslovni subjekti koji se bave računovodstvenim, knjigovodstvenim i revizijskim djelatnostima.

Osim toga, novost je i povećanje iznosa potpore poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranje projekata, kojima je na raspolaganju do 15.000,00 kuna. Uvećan je i iznos potpore s 20.000,00 kuna na 25.000,00 kuna, ali uz financiranje 75 posto prihvatljivih i dokumentiranih troškova, za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine, a uvećan je i iznos za one koji su ovu mjeru već koristili u 2016. i 2017. godini, sa 10.000 na 12.500 kuna.

Zahtjev za dodjelu potpore s potrebnom dokumentacijom podnosi se do 15. prosinca 2018. godine, odnosno do iskorištenja sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:22