Oprezni

RAČUNAJU DA JE U SREDNJEM ROKU MOGUĆ ZNATAN RAST KAMATA Banke u Sloveniji već zaoštravaju uvjete za potrošačke i stambene kredite

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Banke u Sloveniji počele su zaoštravati uvjete za odobravanje stambenih i potrošačkih kredita, računajući na mogućnost znatnog rasta kamata u srednjoročnom razdoblju, što bi izazvalo kreditnu nesposobnost mnogih potencijalnih dužnika, donosi u utorak portal Siol.net.

Banke takve zajmove više ne odobravaju na osnovu trenutne kreditne sposobnosti komitenta, nego procjenjuju hoće li klijent moći otplaćivati kredit u budućnosti, pri čemu u simulaciji polaze od pretpostavke da će se Euribor, koji je sada u negativnoj zoni, povećati za 1,75 postotnih bodova.

Euribor, koji banke koriste za izračun anuiteta kod kredita s promjenjivom kamatnom stopom, negativan je od 2016. godine, što je dovelo do oporavka stambenog i potrošačkog kreditiranja, no u ovoj se godini očekuje znatan rast te osnovne kamatne stope u eurozoni, navode slovenski mediji.

Građanin koji je kod neke slovenske banke po dosadašnjim uvjetima uzeo kredit od 120.000 eura s otplatom na 20 godina plaćao je mjesečni obrok oko 600 eura, a po novim bi uvjetima plaćao 100 eura više, što je rata koju mnogi zainteresirani za kredit više ne bi mogli otplaćivati, navodi Siol.net.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:23