POZIV ZA PRIJAVE

Raspisano 50 natječaja za dodjelu više od 10 milijardi kuna iz EU fondova

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.02.2018. u 12:37

, Image: 161723180, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a izvijestilo je u ponedjeljak da je raspisano 50 natječaja za dodjelu gotovo 10,1 milijardi kuna iz EU-ovih fondova za projekte iz poljoprivrede, poduzetništva, obrazovanja, energetike, prometa, socijale i zaštite okoliša, te je sve zainteresirane pozvalo da prijave svoje projektne ideje i osiguraju realizaciju projekata koji će biti sufinancirani bespovratnim sredstvima.

"S obzirom na rastući interes za korištenje novca iz EU-ovih fondova, poduzeli smo nekoliko važnih poteza kako bi poboljšali učinkovitost i korisnicima olakšali pristup do raspoloživih sredstava. Kroz natječaje koje provodimo financirat će se brojni projekti čija će realizacija omogućiti kvalitetniji zdravstveni sustav, razvoj poduzetništva i poljoprivrede, veću zaposlenost žena, kvalitetniju prometnu infrastrukturu i bolji sustav zaštite okoliša", ističe u priopćenju ministrica Gabrijela Žalac.

Gotovo dvije milijarde kuna iz EU-ovih fondova na raspolaganju su za natječaje u sektoru zdravstva, pa je tako za natječaj "Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama" na raspolaganju 1,3 milijarde kuna, a za specijalističko usavršavanje doktora medicine 187 milijuna. U sektoru socijalne skrbi raspisani su natječaji preko kojih se dodjeljuje više od 1,7 milijardi kuna iz EU-ovih fondova. Primjerice, 401 milijun kuna dostupan je kroz natječaj "ZAŽELI – Program zapošljavanja žena".

U sektoru poljoprivrede trenutno se provode natječaji vrijedni više od 800 milijuna kuna. Gotovo 360 milijuna kuna dodjeljuje se za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, a za razvoj poduzetništva raspisani su natječaji vrijedni više od 300 milijuna kuna. U financijskom razdoblju 2014.-2020. Hrvatska ima na raspolaganju gotovo 80 milijardi kuna iz EU-ovih fondova. Projekti se ugovaraju do 2020., ali novac koji nam je dostupan moći će se isplaćivati sve do kraja 2023. godine.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo