SVJETSKA TRŽIŠTA

RAST CIJENA DIONICA NA AZIJSKIM BURZAMA Prijetnje carinama između Kine i SAD-a nisu obeshrabrile ulagače

Financijsko srdište Shenzhen
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, dok je dolar stabilan jer ulagači vjeruju da će proći dosta vremena prije nego što se ostvare međusobne prijetnje carinama između SAD-a i Kine, ako do uvođenja carina uopće dođe.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,7 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,7 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je rast terminskih S&P 500 i Nasdaq indeksa za više od 0,6 posto, što najavljuje rast cijena dionica na Wall Streetu danas poslijepodne, nakon što su u petak potonule više od 2 posto.

Prošlotjedni pad Wall Streeta bio je posljedica strahovanja ulagača od trgovinskog rata, nakon što je u četvrtak predsjednik SAD-a Donald Trump naložio da se razmotri uvođenje dodatnih carina na kineski uvoz u vrijednosti od 100 milijardi dolara. Kina je brzo odgovorila da ne želi trgovinski rat, ali ga se ne boji te da će se boriti protiv jednostranog američkog protekcionizma po svaku cijenu.

Strahovanja od trgovinskog rata pritišću tržište već više od mjesec dana, od kada je Trump prvi put najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija, jer bi te protekcionističke mjere mogle naštetiti rastu globalnog gospodarstva. Tim više što je Kina najavila protumjere istog intenziteta.

Od tada cijene dionica gotovo svakodnevno oštro osciliraju, ovisno o procjenama ulagača da li trgovinske tenzije rastu ili se smanjuju. Jutros su bojazni od trgovinskog rata smanjene jer se smatra da će do eventualnog uvođenja novih carina proteći puno vremena.

Analitičari kažu da će ovo biti poduža drama, s obzirom na duže vrijeme javne rasprave pa bi carine mogle biti uvedene tek negdje krajem srpnja ili početkom kolovoza, ako će se uopće realizirati prijetnje Washingtona i Pekinga.

"To se neće dogoditi sutra, a s obzirom na živahnu narav američke vlade, cijela ta priča mogla bi nestati prije nego što se nešto uopće dogodi. Mnogi na tržištu smatraju da se radi samo o puno buke i ljutnje, a da se na kraju neće dogoditi ništa značajnije. No, nikad ne znate, američka je politika u rukama potpuno nepredvidive osobe", kaže Marshall Gittler, strateg u tvrtki ACLS Global.

Zbog nesigurnosti na burzama, prošloga su tjedna oštro, više od 2 posto, pale i cijene nafte. No, jutros se oporavljaju, zajedno s tržištima kapitala. Tako je na američkom tržištu cijena barela porasla 23 centa, na 62,30 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 28 centi, na 67,40 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,18 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 90,10 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 106,90 jena, koliko je iznosio u petak, na 107,00 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2275 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,2280 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:43